Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Καμμένος για τροπολογία F-16: Είναι μια προσφορά των Αμερικανών που θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία

Την οξύτατη αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης δέχεται η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που επαναφέρει τις περίφημες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την ΝΔ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι μέρος των χρημάτων του προγράμματος ύψους 230 εκατ. ευρώ θα πάνε σε ιδιωτικές εταιρείες των οποίων οι εκπρόσωποι συνδέονται με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις» μίλησε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης για την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Αίσθηση παράλληλα προκαλεί και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλη που έκανε λόγο για εύλογα ερωτηματικά και απορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οφείλει να απαντήσει.

Π. Καμμένος: θα ωφεληθεί η ΕΑΒ

Με την παρουσίαση της τροπολογίας που επαναφέρει από το παράθυρο τα περίφημα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων άνοιξε ο κ. Πάνος Καμμένος την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση δίνει εξουσιοδότηση τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να καταρτίσει σύμβαση Α/Ω ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε αρχικά πως ορθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε νομοθετικά την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Α/Ω επαναλαμβάνοντας ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς, ωστόσο στην συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από την δική του σύμβαση αντισταθμιστικών.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας – στις 15 Μαρτίου 2019 – να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ ευρώ έναντι της αγοράς των Φ16

Στην συζήτηση που είχαμε για την αναβάθμιση των F16 προέκυψε το θέμα υποχρέωσης αυτά τα Α/Ω να δοθούν στην ελληνική πλευρά. Η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν Α/Ω και έχομε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθούμε Α/Ω παρά μόνο για την ενίσχυση της ΕΑΒ. Δεν πρέπει να έχουμε Α/Ω που στο παρελθόν ήταν εστία διαφθοράς» είπε αρχικά ο υπουργός για να συνεχίσει «Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με την ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς ζητήσαμε αρχικά τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από την σύμβαση γι αυτό και η διαφορά του 1,1δς δολάρια με το 1,3 δις που είχε προκύψει τότε. Δεν το δέχθηκε οι ΗΠΑ γιατί δήλωσε ότι αποτελεί μέρος της ήδη υπογραφείσας σύμβασης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία. Εκτος της ΕΑΒ υπάρχουν εταιρείες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα για σχεδίαση κατασκευή καλωδιώσεων , κλπ. Όλα τα ανταλλακτικά εργαλεία και καλώδια αναβάθμισης Φ16 θα προέρχονται από ελληνικές εταιρείες που θα επιλέξει η Lockheed Martin. Για να γίνουν πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Επίσης υποστήριξε ότι «η αρχική άποψη της ΓΔΑΕ ήταν ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Όταν ρωτήσαμε το ΝΣΚ και ζητήσαμε να μας πουν αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς νομοθετική ρύθμιση η απάντηση ήταν αρνητική διοτι είναι σαφής ο νόμος σε σχέση με την προσφορά. Όταν υπάρχει προσφορά από την άλλη πλευρά και μάλιστα δωρεάν πρέπει να γίνει νομοθετικά και πρέπει εως τις 15/3 να συμβασιοποιηθεί. Αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ ΓΔΑΕ και Lockheed Martin και θα κλείσει το πρόγραμμα της πρώτης σύμβασης και θα εξασφαλίσει την συνέχιση της ΕΑΒ γι αυτό και βρισκόμαστε εδώ.

Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ): κακόγουστη οπερέτα η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καμμένο αναφορικά με την τροπολογία αλλά και συνολικά στην συγκυβέρνηση. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» την ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» με δήθεν συγκρούσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμύριων μια χαρά συνεργάζεστε. Επαναφέρετε τα Α/Ω από την μπροστά πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά δεν ενημερώθηκε για την νέα σύμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ και στην συνέχει ανέπτυξε μια σειρά προβληματισμών για την διαφάνεια της τροπολογίας.

«Μόνο το 70% των 230 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ ποιος θα τα πάρει; Θέλουμε αναλυτικό κατάλογο. Επίσης η ΕΑΒ τον Αύγουστο υπέγραψε σύμβαση 87 εκατ. ευρώ. Ποιοι θα πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε την αδιαφανή διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Από το ΚΚΕ η κυρία Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «ευτελισμό» της Βουλής εξηγώντας «με το που κλείσαμε την πόρτα της επιτροπής ήρθε η τροπολογία. Μια τροπολογία που μιλά για περίπου 230 εκατ. ευρώ. Τι είναι τα εκατομμύρια και λέτε «περίπου». Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς; Ρωτάει κανείς τι ψιλά έχεις στην τσέπη σου και απαντάς περίπου 2 ευρώ που είναι περίπου αντισταθμιστικά αλλά τελικά είναι προσαρμογή στα αντισταθμιστικά;».

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ανέφερε ότι «συμφωνούμε με την αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της αναβάθμισης. Όμως η τόσο ανορθόδοξη διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργεί υπόβαθρο για δημιουργία κάθε είδους ερωτημάτων και υπονοιών γιατί δεν ζούμε σε καιρούς σταθερότητας αλλά πονηρούς».

Για ανορθόδοξες μεθόδους μίλησε και ο κ. Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

Ε. Βενιζέλος: προβληματική η τροπολογία

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης μιλώντας για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

«Σήμερα μας απασχολεί – στο πλαίσιο των διεθνοπολιτικών επιλογών της χώρας και της στρατηγικής που έπρεπε να έχουμε – τι κάνουμε σε σχέση με τα εξοπλιστικά και το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F16. Κάποιες κυβερνήσεις στο παρελθόν φρόντισαν να αποκτήσει η χώρα αξιόμαχο στόλο F16. Θυμόμαστε πολύ καλά τη στάση άλλων πολίτικων δυνάμεων που ήταν και κατά της προμήθειας αυτών των αεροσκαφών και των προγραμμάτων αναβάθμισης» ανέφερε για να προσθέσει «αυτός ο εντός εισαγωγικών γενιτσαρισμός, η όψιμη προσχώρηση στην εθνική στρατηγική οδηγεί την θνήσκουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να γίνει ο καλύτερος υπερασπιστής των αμερικανικών και νατοικών συμφερόντων. Όμως αυτό πλήττει τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής γιατί όταν ο άλλος βλέπει ότι προσπαθείς να τα δώσεις όλα να πείσεις ότι θα τα κάνεις όλα πριν τη διαπραγμάτευση δεν σε παίρνει σοβαρά».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «εκ του πλαγίου εισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εκ των υστέρων αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής».

Παράλληλα υποστήριξε πως επιχειρείται η εκ ου πλαγίου παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων στο χώρο ων εξοπλισμών τονίζοντας σε άλλο σημείο πως τα 230 εκατ. ευρω δεν είναι «φιλανθρωπία» των ΗΠΑ καθώς «η Ελλάδα πληρώνει μέσω της κύριας σύμβασης αναβάθμισης. Όμως με αυτό τον τρόπο έρχεται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες συμβάσεις χωρίς αυτό διοικητικά και δικαστικά να ελέγχεται από τις αρχές του δημοσίου».

Μ Μπαλής: πρέπει να απαντηθούν οι απορίες

Για ερωτηματικά και απορίες που αναδύονται από την τροπολογία που εισάγει τις περίφημε συμβάσεις αντισταθμιστικών στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλής επισημαίνοντας πως «ελπίζω να απαντηθούν» από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος υποστήριξε ότι η Βουλή δεν αιφνιδιάζεται από την ρύθμιση καθώς εξ αρχής το ΥΠΕΘΑ είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση για τα αντισταθμιστικά υπενθυμίζοντας πως «από τον Φεβρουάριο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δ Βίτσας είχε πει ότι θα έρθει συμπληρωματική σύμβαση για την προστιθέμενη αξία που θα φέρει η αρχική για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μπορώ να κατανοήσω τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς που κατέθεσε η αντιπολίτευση και ελπίζω να απαντηθούν… Απορίες εκ των πραγμάτων υπάρχουν και ελπίζω να απαντηθούν»

Α. Γεωργιάδης: να αποσυρθεί

Οι τόνοι οξύνθηκαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης που κατήγγειλε ότι οι εγχώριες εταιρείες που συνεργάζονται με την Lockheed Martin και θα αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του προγράμματος των 230 εκατ ευρώ «είναι γνωστοί» και παρέπεμψε σε φωτογραφίες που τους εμφανίζουν με τον κ. Πάνο Καμμένο.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εξωφρενικό. Μας είπατε ότι δεν συζητήσατε την τροπολογία στην επιτροπή Εξοπλιστικών γιατί λείπατε από την Ελλάδα. Επειδή ήσασταν στο πάρτι του εμίρη του Ντουμπάι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μάθει ότι θα φέρετε τροπολογία για τα αντισταθμιστικά» ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει «Προσβάλλετε την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι η επιλογή των εταιρειών θα γίνει από την Lockheed Martin (LM) Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται η LM στην Ελλάδα. Δεν το ξέρετε τον λεγόμενο «Χριστιανό»; Οι εταιρείες που συνεργάζεται η LM ξέρουμε ποιες είναι και ποιοι τις εκπροσωπούν και με ποιους φωτογραφίζονται. Μαζί σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: να πείτε τα ονόματα. Αφήστε τα αυτά. Πείτε τα ονόματα

Α. Γεωργιάδης: φέρτε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών όπως προβλέπει ο νόμος που είναι κλειστή η συνεδρίαση και όχι στην ολομέλεια για να μην θίγουμε ανθρώπους.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε το θρίλερ ότι θα φύγετε από την κυβέρνηση γιατί δεν αφήσατε μέχρι το Μάρτιο ο επόμενος ΥΠΕΘΑ να φέρει την συγκεκριμένη τροπολογία; Γιατί έπρεπε να την φέρετε εσείς; Εγώ δεν πιστεύω ότι θα φύγετε.. Οφείλουν όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση. Ξέρουμε ποιοι στην επιτροπή εξέφρασαν ενστάσεις. Αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζαν ενστάσεις θα κάτσουν τώρα να ψηφίσουν την τροπολογία που έρχεται παράνομα και επι της ουσίας και επι της διαδικασία;».

Τόνισε τέλος πως πρέπει να αποσυρθεί η ρύθμιση και να επανέλθει στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για να συζητηθεί με κανόνες διαφάνειας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By