Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

«Καμπανάκι» από τους εμπόρους για νέα φούσκα στα ενοίκια

Ευθεία προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας φούσκας μισθωμάτων που δεν θα την άντεχε πλέον η αγορά, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης καλώντας τους ιδιοκτήτες να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

Μία προειδοποίηση που έρχεται στον απόηχο της κατάταξης της οδού Ερμού στην 14η θέση της λίστας με τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο που συντάσσει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.

Υπενθυμίζεται πως οι αναλυτές της παραπάνω εταιρείας προσδιόρισαν την τιμή ενοικίου στην κεντρικότερη εμπορική οδό της χώρας στα 3.420 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο.

Ο κ. Καφούνης μιλώντας στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ το περασμένο Σάββατο 25 του μήνα, αναφέρθηκε «στις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, από την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και από τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτόχρονα περιέγραψε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί αυτή την χρονική στιγμή στην αγορά ακινήτων, που δεν δικαιολογεί υπερβολικές αυξήσεις στην ανανέωση παλαιών μισθώσεων, ούτε συμφωνίες με υψηλά τιμήματα για τις νέες μισθώσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοινωθέν του εμπορικού συλλόγου.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς συμβούλεψαν, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων «να μην παρασύρονται από τις ‘σειρήνες τις αγοράς’, αναζητώντας ενοίκια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παρότρυναν τους συναδέλφους επιχειρηματίες, να μη προβαίνουν σε νέες μισθώσεις με υψηλά ενοίκια, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν».

Τέλος, συμφώνησαν ότι η δημιουργική συνεργασία των δύο φορέων θα συνεχιστεί, ελπίζοντας ότι «η εμπειρία των δέκα ετών της οικονομικής κρίσης μας έχει κάνει σοφότερους και θα ενώσουμε δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ξανά φούσκα στις επαγγελματικές μισθώσεις», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που παρουσιάζεται στην οδό Ερμού δεν αντιστοιχεί και στα συμβαίνουν στους περισσότερους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως μαρτυρούν και οι σχετικοί δείκτες που καταρτίζει η ΤτΕ.

Σύμφωνα με αυτούς ο δείκτης των μισθωμάτων συνολικά στην πρωτεύουσα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα από το 2015 καταγράφοντας οριακές αυξομειώσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)
By