Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Καναδάς: Ορκίστηκε ο 43χρονος πρωθυπουργός

Διαδέχθηκε τον συντηρητικό Στίβεν Χάρπερ που κυβερνούσε τη χώρα από το 2006

jastin-trinto

Ο 43 ετών Τζάστιν Τριντό, ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός του Καναδά, διαδεχόμενος τον συντηρητικό Στίβεν Χάρπερ που κυβερνούσε τη χώρα από το 2006, και παρουσίασε τη νέα, φιλελεύθερη κυβέρνησή του στην οποία, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο αριθμός των γυναικών υπουργών είναι ίσος με εκείνον των ανδρών συναδέλφων τους.

Ο κ. Τριντό ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στον Μπιλ Μορνό, 53 ετών. Ο κ. Μορνό είναι πρώην επιχειρηματίας που έχει να επιδείξει φιλανθρωπικό έργο στο Τορόντο και νεοεισερχόμενος στην πολιτική σκηνή, αφού εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου με τους Φιλελεύθερους.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Στεφάν Ντιον, 60 ετών, πρώην ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος το διάστημα 2006-2008.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά, μια αυτόχθων, η Τζόντι Γουίλσον-Ρέιμπολντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η πρώην αρχηγός των Πρώτων Εθνών της Βρετανικής Κολομβίας (των ιθαγενών φυλών του Καναδά) θα τεθεί επίσης επικεφαλής της εθνικής επιτροπής ερευνών για την εξαφάνιση και τις δολοφονίες περίπου 1.200 αυτοχθόνων γυναικών από τη δεκαετία του 1980. Αυτή ήταν εξάλλου μια προεκλογική δέσμευση του Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Οι Καναδοί όλης της χώρας στέλνουν το μήνυμα ότι ήρθε ο καιρός για πραγματική αλλαγή. Θα αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας για μια ισχυρή μεσαία τάξη», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Τριντό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τα τρία τους παιδιά και τη μητέρα του, την Μάργκαρετ Τριντό, χήρα του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By