Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Κάνει πίσω η Μέρκελ για τα σχολεία – Γιατί άλλαξε γνώμη

Η Άγγελα Μέρκελ ανακάλεσε την απόφασή της για άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων στη Γερμανία, μετά τα αντικρουόμενα πορίσματα των ερευνητών σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης και μόλυνσης των παιδιών από τον νέο κορονοϊό.

Αυτές οι εισηγήσεις των επιστημόνων είναι που προβλημάτισαν έντονα την Άγγελα Μέρκελ και άλλαξε την αρχική της απόφαση, αναβάλλοντας τελικά το μαζικό άνοιγμα των σχολείων.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε η καγκελάριος με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, συζητήθηκαν μία σειρά προτάσεων που αφορούν την άρση περιορισμών που ισχύουν εδώ και εβδομάδες.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη, η προβλεπόμενη χαλάρωση των περιορισμών γίνεται επειδή έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” ο δείκτης του ποσοστού μετάδοσης κυμαίνεται στο 0,75. Δηλαδή 100 άτομα μολύνουν κατά μέσο όρο 75 άτομα.

Ωστόσο, η αναβολή της απόφασης για μαζικό άνοιγμα στηρίχθηκε σε επιδημιολογικές μελέτες αλλά και στην αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει την δυσφορία της για τον ιολόγο Kρίστιαν Ντρόστεν, τον οποίο εγκαλεί για παλινδρομήσεις σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα παιδιά.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Ανιά Κάρλιτζεκ, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει κανονική επαναλειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τα μαθήματα θα γίνονται μικτά, και με ψηφιακή διδασκαλία και εντός σχολικών αιθουσών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μερική επιστροφή στις τάξεις μόνο για όσους θα αλλάξουν επίπεδο, δηλαδή από τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια.

Αρχικά, ο Γερμανός επιστήμονας είχε προτείνει ότι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να επιστρατεύσουν τους συνταξιούχους αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης παρά να τους στείλει στα σύνορα για να τα σφραγίσει. Δύο ημέρες αργότερα, ο Ντρόστεν υπερασπίστηκε το κλείσιμο των συνόρων.

Στη συνέχεια ο ίδιος έσπευσε να αναθεωρήσει πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης των παιδιών από την πανδημία της νόσου Covid – 19. Ο Γερμανός ιολόγος προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα ότι τα παιδιά είναι πιθανώς εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By