Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Κανένα αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για ειρήνη στη Συρία

Η συμμετοχή ή μη των Κούρδων στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις

ohe

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (CDS), συμμαχία Κούρδων και Αράβων ανταρτών στη βόρεια Συρία, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης εάν δεν προσκληθούν σε αυτές έξι αντιπρόσωποί του, Κούρδοι και Τουρκομάνοι της Συρίας.

«Αποφασίσαμε το βράδυ της Κυριακής να ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις εφόσον οι αντιπρόσωποί μας, πέντε Κούρδοι και ένας Τουρκομάνος δεν έχουν λάβει πρόσκληση από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συμπρόεδρος του CDS, Χαϊτάμ Μάνα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, διαφορετική από εκείνη της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), επρόκειτο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και είχε υποβάλει κατάλογο με 35 ονόματα εκπροσώπων. Περίπου 20 από αυτούς είναι μέλη του CDS.

«Από αυτούς τους 20, οι έξι ενημερώθηκαν ότι η συμμετοχή τους θα εξεταστεί αργότερα. Αποφασίσαμε το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη μαζί με τους Κούρδους φίλους μας – μεταξύ των οποίων και ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο ηγέτης του κυριότερου κουρδικού συριακού κόμματος PYD – να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας», εξήγησε ο κ. Μάνα.

Οι Κούρδοι αντιπρόσωποι είχαν φύγει από τη Γενεύη το Σάββατο, αλλά επέστρεψαν την Κυριακή για να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Η συμμετοχή ή μη των Κούρδων στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Η Ρωσία, η σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες χωρίς τους Κούρδους ενώ η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτη τη συμμετοχή τους.

Το PYD μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, όμως η Αγκυρα το θεωρεί παρακλάδι του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), βασικού εχθρού της.

Η αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, έφτασε το απόγευμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, για την πρώτη επίσημη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η συνάντηση αποτελεί πρελούδιο για την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης.

Η συριακή αντιπολίτευση θέλει προηγουμένως να διασφαλίσει ότι θα τεθούν σε εφαρμογή ανθρωπιστικά μέτρα προτού να δεσμευτεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία με το καθεστώς της Δαμασκού, οι εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν με τον κ. Ντε Μιστούρα την Παρασκευή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By