Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Καραγκούνης: Αδιανόητη η απόφαση για τους υδρογονάνθρακες

Η ακύρωση του διαγωνισμού θα έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία της χώρας

karagounis-kostas

Σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει το ζήτημα του διαγωνισμού των υδρογανανθράκων, όπως αυτή αποτυπώθηκε από δηλώσεις του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης «την προηγούμενη τριετία, η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για εκμετάλλευση 20 θαλασσίων “οικοπέδων”, έκτασης 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων! Δηλαδή, πάνω από το 75% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας, και στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός των χωρικών υδάτων».

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτοί οι διαγωνισμοί για εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της Ελληνικής δικαιοδοσίας. Ο σχετικός Διεθνής Διαγωνισμός αποτελεί μοναδικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα – οικονομική και πολιτική – ενώ ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το διεθνή ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον» σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη αυτά είναι επισήμως γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση «γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η απόφαση του νέου υπουργού, να “επανεξετάσει” τους διαγωνισμούς που ήδη έγιναν, πράγμα που οδηγεί πρακτικά στην ακύρωσή τους. Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

By