Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Καρκίνος μαστού: Δωρεάν εξετάσεις και ενημερωτικές δράσεις για τις γυναίκες στην Ελλάδα

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού που έχει καθιερωθεί να είναι ο Οκτώβριος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλεί τις Υγειονομικές Περιφέρειες να οργανώσουν κατά τόπους ενημερωτικές δράσεις που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να προχωρήσουν στον κατάλληλο προληπτικό έλεγχο και θεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται ενδεικτικά οι ακόλουθες δράσεις για τον τρέχοντα μήνα:

➔ Ορισμός, στις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), επαγγελματιών υγείας που θα ενημερώνουν τους προσερχόμενους/-νές στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης τους από τις δομές / υπηρεσίες, αναφορικά με το Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά». Για τις ανάγκες προβολής και ενημέρωσης προτείνεται να εκτυπωθεί banner ή/και αφίσες του Προγράμματος (από το ψηφιακό υλικό που έχει αποσταλεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες) στα σημεία ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται να προβάλλονται τα ενημερωτικά σποτ του προγράμματος σε οθόνες στις αίθουσες αναμονής.

➔ Διοργάνωση δράσεων σε κεντρικούς Δήμους / πόλεις της περιφέρειας ευθύνης εκάστης Υ.Πε (π.χ. κεντρική πλατεία μεγάλης πόλης, πεζοδρόμους, πάρκα κτλ.), στην οποία θα αναρτηθούν τα σχετικά banner και επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με το Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά». Συστήνεται η χρήση οπτικοακουστικού υλικού (σποτ) εφόσον είναι εφικτό.

➔ Διοργάνωση διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων από επαγγελματίες υγείας που θα ενημερώνουν τους συμμετέχοντες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού γενικότερα, αλλά και για το Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά». Προκειμένου να διαδοθεί στο κοινό, το ενημερωτικό υλικό του Προγράμματος να αναρτηθεί στους ιστότοπους των Υ.Πε. και στους χώρους αναμονής πριν την πραγματοποίηση της.

➔ Ανάρτηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού του Προγράμματος στους ιστότοπους των Υ.Πε. αλλά και των δομών Π.Φ.Υ. που υπάγονται ή εποπτεύονται (νοσοκομεία) σε αυτές.

➔ Έκδοση δελτίου τύπου από κάθε Υ.Πε. αναφορικά με την ημέρα της δράσης ενημέρωσης (4-5 ημέρες πριν την διεξαγωγή της δράσης), το οποίο θα σταλεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για γνωστοποίηση της δράσης στο τοπικό πληθυσμό.

Τι περιλαμβάνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δευτερογενούς πρόληψης και ορίζεται ως «το σύνολο των μέτρων που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η νόσος και να μειωθεί η αναπηρία εξαιτίας αυτής». Συνεπώς, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση συχνών μορφών καρκίνων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των δεικτών της της θνησιμότητας που είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί.

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού:

1) Αυτοεξέταση του μαστού
2) Κλινική εξέταση του μαστού
3) Μαστογραφία

Οι συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού προτρέπουν για μαστογραφία στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και την προτείνουν σε εκείνες που είναι ηλικίας 45-74 ετών.

Παροχή δωρεάν μαστογραφιών

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, προβλέπεται η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), στο οποίο εμπεριέχονται δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης και της καθιέρωσης προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού (Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά). Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:

Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.

Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 45 έως 74 ετών, β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες, δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων και του πληθυσμού για το πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ιστότοπος (https://mastografia.gov.gr/), όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες (είδος παρεχόμενων εξετάσεων, Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.ά.). Έως σήμερα (Σεπτέμβριος 2024), έχουν πραγματοποιηθεί 410.000 Μαστογραφίες μέσω του Προγράμματος «Φ. Γεννηματά» και έχουν διαγνωστεί εγκαίρως 26.000 γυναίκες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία τους.

By