Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Κάσος: Ο μικρός θησαυρός των Δωδεκανήσων

Αναπόσπαστο κομμάτι των Δωδεκανήσων, μπορεί η φήμη της να μην είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων νησιών, όμως η εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες είναι, σίγουρα, ξεχωριστή.

Η Κάσος, με τα μικρά χωριά, είναι προσβάσιμη τόσο με αεροπλάνο -το νησί διαθέτει δημοτικό αερολιμένα και συνδέεται με την Αθήνα μέσω Καρπάθου, Σητείας και Ρόδου. Η πτήση Κάσου-Καρπάθου ήταν για ένα διάστημα η μικρότερης διάρκειας στον κόσμο, με χρόνο πτήσης 5 λεπτών και κατέχει περίοπτη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες- όσο και με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως κι αν την «προσεγγίσετε», η ομορφιά της είναι «άγρια», σε αντίθεση με τους κατοίκους που θα ανοίξουν διάπλατα την αγκαλιά τους για να σας υποδεχτούν. Στην Κάσο, θα συναντήσετε πέντε χωριά, την Αγία Μαρίνα, το μεγαλύτερο χωριό απλωμένο στις κορυφές του λόφου με θέα το ηλιοβασίλεμα, το Αρβανιτοχώρι, την Παναγία, το Πόλι και το Φρυ (πρωτεύουσα).

Η πρωτεύουσα είναι και το μοναδικό λιμάνι του νησιού, ενώ πλάι στο λιμάνι για τα καράβια είναι και το μικρό λιμανάκι της Μπούκας, σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού καταφυγίου, όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες! Κοντά στο Φρυ βρίσκεται ο Εμπορειός, όπως λέγεται το παλιό λιμάνι με τα ωραία παλιά πετρόκτιστα σπίτια και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Περπατώντας στα γραφικά και πλακόστρωτα στενά, τα λευκά σπίτια με τις αυλές, τα παλιά καπετανόσπιτα μαγνητίζουν το βλέμμα και γίνονται αφορμή για υπέροχες φωτογραφίες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ποιμενικές κατοικίες, μέσα στα οποία παράγονται τα εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα της Κάσου. Σήμα κατατεθέν του νησιού και οι εκκλησίες με τα ψηλά καμπαναριά, που σήμερα ξεπερνούν τις 100!

Απέραντο γαλάζιο

Καλοκαιράκι χωρίς κολύμπι, δεν γίνεται! Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κάσου βρίσκεται η παραλία Χέλατρος, στρωμένη με βότσαλα και με πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, γι’ αυτό την επιλέγουν οι πραγματικά αποφασισμένοι να απολαύσουν την ομορφιά της. Ο Εμπορειός, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων δυτικά του Φρυδιού, ήταν το παλιό λιμάνι της Κάσου, ενώ σήμερα η μικρή αμμουδιά του συγκεντρώνει τους περισσότερους λουόμενους του νησιού. Στα δυτικά, στην περιοχή της Αντιπεράτου, βρίσκεται η παραλία Αμμούα, η οποία είναι επίσης σχετικά οργανωμένη, καθώς και άλλοι μικρότεροι, ερημικοί κολπίσκοι.

Ιδιαίτερη αναφορά απαιτείται για τα Αρμάθια, μια νησίδα που βρίσκεται βορείως της Κάσου. Σήμερα είναι ακατοίκητη, αλλά την επισκέπτονται οι λουόμενοι για να απολαύσουν την παραλία που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου. Η ψιλή άμμος μέσα και έξω από το νερό, καθώς και ο λευκός γύψος, που φαίνεται σε πολλά σημεία, του εντυπωσιάζουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By