Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατά χιλιάδες φτάνουν οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κλείνουν ανά διαστήματα για λίγες ώρες τα σύνορά τους, ενώ η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε Αφγανούς που προέρχονται από την ΠΓΔΜ

metanastes astiko leoforeio

Ούτε λίγες ώρες δεν κράτησε η υπόσχεση που απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Συνόδο Κορυφής της ΕΕ για διατήρηση του status quo στα σύνορα όσον αφορά στους πρόσφυγες. Αν και ανέφερε, ότι η απόφασή της βάζει τέλος στην έξοδο από την Σένγκεν και στα κλειστά σύνορα, ωστόσο στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Ήδη, 4.500 πρόσφυγες περιμένουν για να περάσουν στην ΠΓΔΜ από χθες, ενώ περίπου 4.000 έφτασαν στο Λιμάνι του Πειραιά.

Φυσικά, το παιχνίδι θα κριθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι και τη νέα Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία παρά τις πιέσεις της ΕΕ μέχρι τώρα δεν ανταποκρίνεται στις δικές της δεσμεύσεις και θα πρέπει, σε συνδυασμό με την Frontex και το ΝΑΤΟ, να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι της 6 Μαρτίου.

Η αλματώδης πάντως άνοδος του αριθμού των προσφύγων που περνούν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα και οι όλο και αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι στις χώρες της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού, εντείνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι και την Κυριακή περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πλοία από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Λόγω όμως των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο πολλά πλοία δεν στάθηκε δυνατό να ταξιδέψουν.

Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τα ξημερώματα έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας συνολικά περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Σκάι.

Λόγω όμως κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει ο επιβιβασμός των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία. Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κλείνουν ανά διαστήματα για λίγες ώρες τα σύνορά τους, ενώ η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε Αφγανούς που προέρχονται από την ΠΓΔΜ. Οι αρχές της χώρας απαίτησαν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί το σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές μετά την καταγραφή τους στα hos spots.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. Οπως τόνισε, η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo και δήλωσε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Ο υπουργός έκανε λόγο για κάποιες χώρες που «ξαφνικά νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται α λα καρτ», προκαλώντας ένα τραύμα που, όταν περάσει το προσφυγικό, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επουλωθεί.

«Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί» ανέφερε.

Την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκάνιων συναντώνται στη Βιέννη αναζητώντας διέξοδο από την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται οι χώρες τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στα ελληνικά νησιά αυξήθηκε κατακόρυφα. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ καταμέτρησε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, τη στιγμή που ο ετήσιος μέσος όρος βρίσκεται στους περίπου 1.700 ημερησίως.

Την ίδια στιγμή, αυστηρή προειδοποίηση απήθυνε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα γινόταν «πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες», εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», ενώ τόνισε ότι για αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. «Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και – ομολογουμένως – οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. «Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι αν τα μέτρα που λαμβάνει η EE σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η προστασία της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να γίνει «σε κάποια άλλα σύνορα», τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Όλα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα – δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά» δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι είναι σαφές για όλους, για τις χώρες των Βαλκανίων, για την Ελλάδα και για την Γερμανία, ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά – κατά την δική μου άποψη – για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού» κατέληξε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Και από την κεντρική Ευρώπη τα μηνύματα δεν είναι καλά καθώς η Αυστρία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορά της.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υπερασπίστηκε την στάση αυτή και αντέδρασε ψυχρά στην Γερμανία που επικρίνει αυτή την απόφαση της Βιέννης. «Η κριτική του Βερολίνου είναι έκφραση μιας ενδογερμανικής συζήτησης», τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung. Παράλληλα υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της κυβέρνησής του για πλαφόν στην εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου, αλλά και στην θέσπιση ορίου 3.200 προσφύγων, στους οποίους επιτρέπεται καθημερινά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Ο αυστριακός καγκελάριος επέκρινε εκτός αυτού το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο Βέρνερ Φάιμαν, τονίζει από τη μια πλευρά ότι σταματά η τακτική της «επαναπροώθησης» και από την άλλη ζητά να επιτρέπεται η διέλευση σε όσους πρόσφυγες δέχεται στο έδαφός της η Γερμανία.

 

By