Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Καταναλωτικά δάνεια: Σε ανοδική τροχιά η πιστωτική επέκταση

«Κόντρα» καταναλωτικών- στεγαστικών δανείων παρατηρείται στην κούρσα εξυγίανσης των κόκκινων δανείων. Το επιμέρους μερίδιο κάθε αγοράς σχεδόν συναγωνίζεται το ένα το άλλο, με τα καταναλωτικά ληξιπρόθεσμα δάνεια να απέχουν μόλις 14% από τα αντίστοιχα στεγαστικά.

Το «ντέρμπι» καταναλωτικών –στεγαστικών επεκτείνεται σε άλλη… πίστα στα ενήμερα δάνεια, όπου εκεί στα καταναλωτικά καταγράφεται ανοδική τροχιά πιστωτικής επέκτασης, ενώ στα στεγαστικά βαίνει μειούμενη. Το καλό νέο είναι, ότι η αγορά της καταναλωτικής πίστης έχει ανοίξει πια για τα καλά και σε αυτό βοήθησε πολύ και το digital banking, αφού πλέον τα περισσότερα αιτήματα καταναλωτικών δανείων γίνονται on line.

Στην πίτα των κόκκινων δανείων, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει προφανώς η στεγαστική πίστη, κατέχοντας το 57% και ακολουθεί η καταναλωτική με 43%, αντανακλώντας και το μέγεθος του προβλήματος στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των οφειλών ιδιωτών αφορά δάνεια «στο φτερό» και χωρίς δικαιολογητικά (κυρίως χρέη από κάρτες ή διαφόρων ειδών προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις).

Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με τα ποσά που διαχειρίζονται οι servicers , όπου είναι εμφανές ότι στα 37,6 δισ. ευρώ των υπολοίπων κόκκινων δανείων που αφορά ιδιώτες, τα 21,5 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 15,8 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Στην πίτα της διαχείρισης του ληξιπρόθεσμου χρέους, οι ιδιώτες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με 53% και ακολουθούν οι επιχειρήσεις με 34% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με 13%.

Η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας έχει ως αποτέλεσμα σήμερα η καταναλωτική πίστη να κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Η συγκεκριμένη αγορά έχει ανοίξει εκ νέου (για όσους θυμούνται στα χρόνια της κρίσης «είχε κατεβάσει ρολά») και αν δεν την είχε φρενάρει η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων, θα είχε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Η καταναλωτική πίστη σήμερα και ο αντίλογος… με τα στεγαστικά

Παρά το δυσμενές επιτοκιακό περιβάλλον, η καταναλωτική πίστη εξακολουθεί και τηρεί μια σταθερά θετική πορεία, που αντανακλάται στα υπόλοιπα των δανείων της Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα καταναλωτικά δάνεια, σε πλήρη αντίθεση με τα στεγαστικά, καταγράφουν συνεχώς ανοδική πιστωτική επέκταση με ρυθμό 1,8% τον Ιούλιο φέτος- υψηλότερα κατά 0,2% από τον Ιούνιο που η πιστωτική επέκταση στη συγκεκριμένη αγορά ήταν 1,6%.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι από πέρυσι τον Ιούλιο που η πιστωτική επέκταση στην καταναλωτική πίστη ήταν 1,2% (από 0,7% τον Ιούνιο του ΄22) δεν υπήρξε μήνας που να κλείσει αρνητικά. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τα αυστηρά κριτήρια πιστοδοτήσεων και βεβαίως, το «σταγονόμετρο» συγκριτικά με τα εν δυνάμει δάνεια που θα μπορούσαν να δοθούν.

Σήμερα, το μέσο επιτόκιο για νέα καταναλωτικά δάνεια είναι χωρίς τις επιπλέον επιβαρύνσεις, 11,87% (τοκοχρεωλυτικό τακτής διάρκειας) το οποίο αν συνοδεύεται από εξασφαλίσεις, μειώνεται στο 8,84%.

Στα στεγαστικά δάνεια, στα οποία ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης βαίνει μειούμενος μήνα – μήνα (-3,9% τον Ιούλιο φέτος) ένα μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο είναι για νέα δάνεια 4,22%, αν είναι σταθερό για ένα έτος είναι 4,19% με κυμαινόμενο στη συνέχεια 4,23% και αν είναι σταθερό για 5 έτη και άνω, διαμορφώνεται στο 4,47%.

By