Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Καταγγελίες κατά του Γκρούεφσκι για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας»

gruefski660_181013

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διερεύνηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, σχετικά με σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προέβησαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα Σκόπια.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και ως φίλοι και εταίροι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις καταγγελίες (σ.σ. από τη μεριά της αντιπολίτευσης) περί κατάχρησης εξουσίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των πρέσβεων, την οποία ανέγνωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέις Μπέιλι, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον κ. Γκρούεφσκι.

«Αυτή η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της ευρω-ατλαντικής κοινότητας.

Η κυβέρνηση, εάν εξακολουθεί να αποτυγχάνει, με συγκεκριμένες δράσεις, να διατρανώσει αυτές τις δεσμεύσεις της θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο της χώρας σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση των πρέσβεων.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των θεσμικών οργάνων της χώρας, όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες (σ.σ. τις οποίες δημοσιοποιεί η αντιπολίτευση) , καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως της εκλογικής διαδικασίας, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, και της ελευθερίας της έκφρασης.

Υποστηρίζουμε τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και καλούμε όλους να απέχουν από πράξεις βίας», καταλήγει η ανακοίνωση των πρέσβεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By