Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καταπέλτης το βούλευμα για την Χρυσή Αυγή

xrisi augi

Τα πρόσωπα κλειδιά της οργάνωσης και ο ρόλος του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου

xryshaugh600_210214i

Καταπέλτης είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την οργάνωση και δράση της Χρυσής Αυγής. Βασισμένο σε χιλιάδες σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα, το βούλευμα αποτυπώνει τη δομή, ιεραρχία και τους βίαιους στόχους της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σχεδόν ασταμάτητα από το 2008.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο βούλευμα, μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή η εγκληματική δράση κορυφώνεται.

Αυστηρή ιεραρχική δομή με τον Μιχαλολιάκο στην κορυφή

Όπως προκύπτει από το βούλευμα, ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της οργάνωσης. Επικεφαλής και εκείνος που έδινε τις εντολές.

Οι βουλευτές λειτουργούσαν ως περιφερειάρχες μεταφέροντας τις εντολές της ηγεσίας στους πυρηνάρχες.

Εγκληματική δράση: Βίαια χτυπήματα κατά όλων των «αντιπάλων»

Σύμφωνα με τους δικαστές η επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης είχε σκοπό στην αντιμετώπιση δια της βίας αντιφρονούντων, αλλοδαπών και όσων θεωρούνται ιδεολογικοί εχθροί.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει και βίαιη επιβολή των ιδεών της οργάνωσης, ενώ, αυτή εκφραζόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων υπό την καθοδήγηση κάποιου ανώτερου στην ιεραρχία.

Το σχέδιο ήταν πάντα οργανωμένο και εκτελούνταν από τα μέλη των ομάδων κρούσης, τα γνωστά «Τάγματα Εφόδου», τα οποία λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, που θύμιζε στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως βουλευτές, νυν και πρώην πυρηνάρχες, και μέλη της ΧΑ διέπραξαν δεκάδες βίαιες ενέργειες σε όλη την Ελλάδα.

Στόχοι ήταν πάντα πολιτικοί και φυλετικοί αντίπαλοι, μετανάστες και ιδεολογικοί εχθροί.

Τα κεντρικά πρόσωπα

Απόλυτος κυρίαρχος εντός της οργάνωσης ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς εκείνος έδινε τις εντολές και είχε την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα των εφετών ήταν εκείνος που έδινε εντολές και οδηγίες προς τα μέλη, έχοντας πλήρη επίγνωση των ενεργειών και πράξεων και με στόχο την επίτευξη παράνομων σκοπών μέσω της διάπραξης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Η Ελένη Ζαρούλια είχε επίγνωση της εγκληματικής δράστης και με την ρητορική της, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ήταν εμπρηστική, άναβε το πράσινο φως για τις επιθέσεις.

Ανελίχθηκε στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, γνώριζε για τις εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπραχθεί από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Ο νούμερο δύο της οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν ηγετικό στέλεχος εντός της οργάνωσης, ενώ, είχε αναλάβει την κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης με στόχο τη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών που θα υποτάσσονταν στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού».

Αναφορικά με τον Χρήστο Παππά, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είναι καταπέλτης, καθώς τον χαρακτηρίζει ως καθοδηγητή των ταγμάτων εφόδου για τη διάπραξη κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων ψαράδων.

Ο Χρήστος Παππάς ήταν ο… διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης δίνοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους.

Τέλος, ο Γιάννης Λαγός είχε επίσης κεντρικό ρόλο, άλλοτε συμμετέχοντας ο ίδιος προσωπικά και άλλοτε με τη δημόσια ρητορική του.

Τα μηνύματα που έστελνε μετά από βίαιες ενέργειες στο κινητό του, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά.

Θεωρείται πως είχε την πλήρη ευθύνη της εγκληματικής δράσης των τοπικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά και κυρίως σε Πειραιά, Νίκαια και Πέραμα.

By