Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κατάργηση των SMS και αλλαγή της καθημερινότητας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από σχεδόν 50 ημέρες περιορισμών στην κυκλοφορία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με νέο μήνυμά του προς τους πολίτες σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ξεδιπλώσει το σχέδιο μετάβασης της «επόμενης μέρας», το οποίο ξεκινά στις 4 Μαΐου.

Από την ημέρα εκείνη σταματά η υποχρέωση συμπλήρωσης εντύπου ή αποστολής sms στο 13033 για τις μετακινήσεις. Ωστόσο η μεταβίβαση από νομό σε νομό ή προς τα νησιά θα γίνει κλιμακωτά και σε δεύτερο χρόνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα».

Η επιστροφή σε μία σχετική ομαλότητα θα γίνει σταδιακά, σε έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών. Μάιος και Ιούνιος θα είναι οι δύο μήνες που θα καταγράφονται συνεχώς όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα αξιολογούνται τα μέτρα κάθε φορά ανάλογα με τα ευρήματα των ειδικών επιστημόνων.

Ανεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα
Στις 4 Μαΐου ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής.

Σε δεύτερη φάση και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή καφέ και εστιατόρια.

Προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην Γ” Λυκείου, οι μαθητές της οποίας πρέπει να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Στις 11 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή τους στα θρανία και κατά πάσα πιθανότητα, στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν και οι μαθητές της Α” και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου. Στις 25 Μαΐου συζητείται να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί παράταση του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το κουδούνι να χτυπά ξανά για την έναρξη των μαθημάτων την 1η Σεπτεμβρίου. Απάντηση ωστόσο περιμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνει ότι για να αποφευχθεί η σύγχυση θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Θα δοθούν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες, Δευτέρα, γύρο τηλεφωνικών επαφών με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς, όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας -για μόλις είκοσι ημέρες- όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Τέλος, τόνισε ότι η περίπτωση της Γ’ Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, επειδή πρέπει να δώσουν οι μαθητές πανελλαδικές εξετάσεις ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

«Πρωτομαγιά αλλιώς»
Φέτος η Πρωτομαγιά θα τιμηθεί αλλιώς, δηλώνει η κυβέρνηση και ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά ότι θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις που ίσχυαν το Πάσχα.

Έτσι, η κυβέρνηση μεταθέτει τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου.

«Αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς» αναφέρει η κυβέρνηση με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να αντιδρά λέγοντας πως συμβολικά θα εορταστεί η Πρωτομαγιά.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει για το θέμα ότι η απόφαση για μετάθεση του εορτασμού στις 9 Μαΐου είναι προσχηματική:

«Η απόφαση είναι προσχηματική, γιατί η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες».

Γεννηματά: Επιδότηση της απασχόλησης
Την επιδότηση της απασχόλησης ενός εκατομμυρίου εργαζομένων για έξι μήνες και κίνητρα για νέες προσλήψεις ζητά η Φώφη Γεννηματά, η οποία δηλώνει -μετά από τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο- πως η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά και με γενναία στοχευμένα μέτρα για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις.

By