Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια

Το Κρεμλίνο «αδειάζει» Ερντογάν και Μπαχτσελί για τους μεγαλοϊδεατισμούς τους

Ερντογάν: Καμία ανακοίνωση από Τουρκία και Ρωσία για τα εξαρτήματα των S-400
Η «προτροπή» του Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε υποχώρηση

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 3%, σε νέο χαμηλό την Τρίτη, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 11,88 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το ενδέκατο χαμηλό ρεκόρ της σε ισάριθμες συνεδριάσεις, μετά την του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων και υποσχέθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την «παλιά» πολιτική σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, και αντ’ αυτού έχει επιλέξει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, εξαγωγές και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος υποστηρίζει με εμμονή την ανορθόδοξη (οικονομικά) άποψη ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζει και «προτρέπει» την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 20%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By