Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία στην Καλιφόρνια: Στάχτη έκταση όση το Γκραν Κάνιον!

Τα στοιχεία για την πύρινη λαίλαπα που για ακόμη μια χρονιά καταστρέφει τα πάντα στην Καλιφόνια, σοκάρουν. Το ίδιο και οι εικόνες απ’ όσα αφήνει πίσω της η φωτιά. Ή μάλλον οι φωτιές γιατί είναι 625 (!) αυτές που μαίνονται ακόμα.

Οι πυροσβέστες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία που δίνουν εδώ και εβδομάδες μάχη με τις φωτιές στην Καλιφόρνια εκμεταλλεύτηκαν τις τελευταίες ώρες τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να κάνουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να θέλουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, περισσότερα από 4.850.000 στρέμματα, αντίστοιχο της έκτασης του Γκραντ Κάνιον (!), έχουν καεί από τις 625 πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία.

Από τις 625 φωτιές, οι 17 θεωρούνται πολύ μεγάλες, σύμφωνα με τον Νιούσον, και μεταξύ αυτών δύο, οι “LNU Lightning Complex” και “SCU Lightning Complex”, θεωρούνται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ποτέ στην Καλιφόρνια.

Η πρώτη ξέσπασε βόρεια του Σαν Φρανσίσκο στις 8 Αυγούστου και τέθηκε υπό έλεγχο σε ποσοστό 22% σήμερα (25.08.2020) το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ η δεύτερη, η οποία ξέσπασε την ίδια μέρα νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο είχε τεθεί υπό έλεγχο μόνον κατά 10% στην αρχή της ημέρας.

Μια άλλη πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η “CZU Lightning Complex”, έχει κατακάψει ζώνες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή.

Οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας. Αυτές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 100 σπίτια και άλλες δομές και απειλούν περίπου 100.000 κτίρια, σύμφωνα με τις αρχές.

Συνολικά περίπου 14.000 πυροσβέστες από την Καλιφόρνια, αλλά και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία ή ακόμη τον Καναδά, έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές αυτές που μαίνονται σε μια άνευ προηγουμένου έκταση.

Σήμερα μετριάστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας που ενίσχυαν τις φλόγες την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας ένα σχετικό πλεονέκτημα στους πυροσβέστες. Ωστόσο οι καταιγίδες που αναμένονταν να ξεσπάσουν την Κυριακή και να διαρκέσουν τρεις ημέρες, δεν ήρθαν, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By