Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατεβάζει ρολά το θρυλικό Αιγαίον με τους λουκουμάδες στην Πανεπιστημίου

«Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε!

Το «Αιγαίον» κλείνει εδώ έναν κύκλο

Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!»

Η ανακοίνωση για το λουκέτο

Η ανακοίνωση του ιστότοπου ενός απο τα ιστορικότερα καταστήματα της Αθήνας έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του «λουκέτου» στην Πανεπιστημίου αριθμός 46. Ο λόγος για το νεοκλασσικό κτήριο κατασκευής 1890 που από το 1926 στεγάζει τους περίφημους «Λουκουμάδες Αιγαίον».

(΄Αλλο) ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά στέκια της Αθήνας κλείνει, λοιπόν, προκαλώντας προβληματισμό.

Ενα κατάστημα, μια ιστορία

Το κατάστημα δεν ξεκίνησε να πουλώντας λουκουμάδες. Αρχικά λειτούργησε ως καφενείο με το ίδιο όνομα (Αιγαίον) ως μέλος της  Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Δεν πέρασαν, ωστόσο, λίγα χρόνια από τη λειτουργία του και εισήγαγε στον τιμοκατάλογό του το βασικό προιόν που σε χρόνο ρεκόρ θα το αναδείκνυε σε περιώνυμο Αθηναϊκό στέκι για τις δεκαετίες που θα “ρχονταν. Τους λουκουμάδες. Πόσοι Αθηναίοι – κι όχι μόνο – δεν έχουν δοκιμάσει τους πρώτους τους λουκουμάδες επί της Πανεπιστημίου (και Χαριλάου Τρικούπη) στο μαγαζί σήμα- κατατεθέν της οικογενειακής επιχείρησης όπως οι τόσες που άνθιζαν στην Αθήνα…

Η παραδοσιακή συνταγή, η ατμόσφαιρα κι η … κουλτούρα του λουκουμά

Το κατάστημα ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Φύλλα, τον οποίο διαδέχτηκαν τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας, παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα.

Δεν ήταν μόνο η παραδοσιακή συνταγή αλλά και η ατμόσφαιρα κι την κουλτούρα του λουκουμά που διέσωζε το «Αιγαίον». Τι κι αν η σύγχρονη ζαχαροπλαστική είχε εξελιχθεί παίροντας … άλλους δρόμους; Το «Αιγαίον» κατάφερε να παραμείνει ανεπηρέαστο διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκιά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας.

By