Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ

Το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, η γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του και η «αμηχανία» του Βερολίνου.

Το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος βάζει σε μεγεθυντικό φακό η Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Κρατικού Χρέους στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ανέρχονταν σε 328,7 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος του 2018 προβλέπεται να αγγίξει τα 332 δισ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος, κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από όσο προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το γαλλικό «κλειδί», ο αυστηρός έλεγχος και η σιωπή του Βερολίνου

Στο πλαίσιο αυτό και με το ΔΝΤ να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ήδη έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση από Γαλλία και ESM για ρύθμισή του. Εφόσον αυτό το σχέδιο προχωρήσει θα συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία, όπως ξακαθάρισε ήδη η Κομισιόν.

Με τη συζήτηση για το χρέος να βρίσκεται προ των πυλών της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να στείλει το δικό της μήνυμα που εμπεριέχει τον εξής… κανόνα: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυστηρότερη επιτήρηση, μετά τη μνημονιακή εποχή.

Αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, την ώρα που όπως προαναφέρθηκε η πολιτική διαβούλευση για το χρέος, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, με το Eurogroup της 27ης Απριλίου να αποτελεί το πρώτο σημαντικό σημείο αναφοράς και καταλύτη εξελίξεων. «Όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους, που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα των Βρυξελλών, ενόψει της συνέχειας.

Τι προβλέπει η πρόταση σύμφωνα με τη Handelsblatt :

Ο ΕΜΣ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Παρ’ ότι πρόκειται για πρώτες σκέψεις, στο έγγραφο καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» σχολιάζει η Handelsblatt, με τις πληροφορίες της να αναφέρουν ότι σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι Γερμανοί δεν φέρονται, να έχουν μέχρι στιγμής δώσει δείγματα σοβαρής αντίστασης ενάντια στα σχέδια του ESM και της Γαλλίας.

Έτσι, σύμφωνα με το μοντέλο ΕΜΣ, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια.

«Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα. Ο προτάσεις των Γάλλων «είναι ακόμα πιο προχωρημένες» σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου καθώς αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δις. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια.

«Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντισελντορφ και σημειώνει ότι οι δανειστές σκοπεύουν να αποφασίσουν τη λήψη των μέτρων ελάφρυνσης χρέους το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος.

«Ταυτόχρονα στην Ελλάδα πρόκειται να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελαφρύνσεων που θα τίθεντο σε ισχύ αργότερα. Έτσι, ένας νέος μηχανισμός πρόκειται να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται -κατά τη γαλλική πρόταση- από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων (σ.σ. που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περίοδο)».

Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η SZ, παρατηρώντας ότι «τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή». Η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, βάσει πάντα των όσων καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, διαφαίνεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, θα εγκαταλείψει την επί χρόνια αδιάλλακτη στάση του προκατόχου του Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα.

Οι πληροφορίες περί αλλαγής πλεύσης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλούν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία και ενδοκυβερνητικό εμφύλιο. Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εξαπολύουν «πυρά» κατά του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του οικονομικού Συμβούλου του CDU και της Μέρκελ, που ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση. Επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By