Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Καθηγητής Σύψας: Ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα

Ως αυτονόητη χαρακτηρίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι θα υπάρξει άμεσα δεύτερο κύμα πανδημίας αν οι πολίτες εφησυχάσουν και η άρση των περιοριστικών μέτρων γίνει χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείτκη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λόγου χάρη σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By