Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Καθιστική ζωή, κάπνισμα, αλκοόλ προκαλούν οστεοπόρωση

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστική μάζα, αυξάνοντας την παραγωγή και αναστέλλοντας την απορρόφηση

Η οστεοπόρωση ταξινομείται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή.

Ταξινόμηση

Στην Πρωτοπαθή οστεοπόρωση ανήκουν:

α) Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω του χαμηλού επιπέδου οιστρογόνων και

β) Η γεροντική οστεοπόρωση, που εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες μετά την ηλικία των 70 περίπου ετών

Η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση προκαλείται σε έδαφος άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοειδισμός η δρεπανοκυτταρική αναιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα, η παρατεταμένη ακινητοποίηση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπογοναδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και το σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Επίσης δευτεροπαθής οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί εξ αιτίας μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων όπως είναι η κορτιζόνη, η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, η ηπαρίνη κ.ά.

Παράγοντες κινδύνου

Πρόωρη εμμηνόπαυση και καθυστερημένη εμμηναρχή – Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστική μάζα, αυξάνοντας την παραγωγή και αναστέλλοντας την απορρόφηση. Όταν μία γυναίκα παρουσιάσει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών, ή καθυστερημένη εμμηναρχή αυτό σημαίνει ότι έχει πρόωρα μειωμένη, ή καθυστερημένη αντίστοιχα παραγωγή οιστρογόνων και γι’ αυτό είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Ηλικία – πάνω από 50 έτη

Φύλο

Καθιστική ζωή – Η σωματική άσκηση προσφέρει μηχανικά ερεθίσματα στους οστεοβλάστες για παραγωγή οστικής μάζας και γι’ αυτό η έλλειψη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.

Κάπνισμα – συμβάλλει στην πρόκληση πρώιμης εμμηνόπαυσης και δρα τοξικά στις οστεοβλάστες, μειώνοντας έτσι την οστική μάζα.
Κληρονομικότητα – (οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό κατάγματος)

Αλκοόλ – σε μεγάλες ποσότητες αναστέλλει την οστική παραγωγή

Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και Ανεπάρκεια βιταμίνης D – στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής μάζας

Χρόνια λήψη φαρμάκων – (κορτιζόνη, θυροξίνη). Ειδικά η πρεδνιζολόνη αν ληφθεί σε δόση ίση ή μεγαλύτερη από 7,5 mg ημερησίως και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com

By