Του ανατέθηκαν αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η εποπτεία νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών
Με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθορίστηκαν και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρουγκαλου.
Στον κ. Κατρούγκαλο ανατίθενται οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η εποπτεία νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών.
Αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού, με το σύνολο των διευθύνσεων και τμημάτων τους, και το Εθνικό Τυπογραφείο.
Όπως επισημαίνεται, στην πλήρη δικαιοδοσία του είναι οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα.
Εξάλλου, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι σε ό,τι αφορά τους υπουργούς δεν απαιτείται ανάθεση αρμοδιοτήτων καθώς οι υπουργοί έχουν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου στο οποίο προΐστανται άμεσα με τον διορισμό τους.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπουργών Επικρατείας έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των τριών ήτοι των Παππά, Φλαμπουράρη και Νικολούδη. Επιπλέον σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υφυπουργών στον Πρωθυπουργό έχουν ήδη εκδοθεί οι αρμοδιότητες και των δύο ήτοι των Σακελλαρίδη και Κουίκ.
Για τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών είχαν μέχρι την Παρασκευή 27/2 εκδοθεί οι αρμοδιότητες 12 εκ των 16 ήτοι των Κουράκη, Ξυδάκη, Κουντουρά, Πανούση, Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου, Χουντή, Δρίτσα, Βαλαβάνη, Μάρδα, Φωτίου και Αντωνοπούλου.
Σήμερα πρόκειται να εκδοθούν οι αρμοδιότητες των Αποστόλου και Τσιρώνη. Για τις αρμοδιότητες των υφυπουργών επισπεύδοντες τις συναφείς αποφάσεις είναι οι οικείοι Υπουργοί.
Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι «η νέα κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να διαχειρίζεται την ασφυκτική κατάσταση που είχε δημιουργήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά με στόχο την έξοδο από την κρίση έχοντας απέναντι της σύσσωμο το μνημονιακό καθεστώς καταφέρνει ταυτόχρονα να κάνει τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η χώρα».