Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Καθορίζεται η διαδικασία για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα», καθορίζει τη διαδικασία της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2020.

Ειδικά, για την εκκίνηση της διαδικασίας κατά το έτος 2020, οι προθεσμίες καθορίζονται ως εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, πραγματοποιείται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.

στ) Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών πραγματοποιείται εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.

Διορθώσεις για την καταβολή των 800 ευρώ
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις διορθώσεις για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε κάποια λάθη που έγιναν στη διαδικασία πληρωμής των 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Στο επίκεντρο είναι η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με κάθε τρόπο, τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει μισθούς και εισφορές.

«Καλύπτουμε και τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι, πλέον, καλύπτονται σε επίπεδο μήνα και όχι 45 ημερών.

Όπως επεσήμανε, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μπουν στην Εργάνη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και να κάνουν διορθώσεις ώστε να πάρουν τα 800 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By