Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Καθυστερήσεις με τον ΕΝΦΙΑ φοβούνται οι θεσμοί

Οι θεσμοί ανησυχούν πως οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στον επαναυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Μπορεί οι εκτιμητές να παρέδωσαν τις τιμές εκκίνησης για 10.200 περιοχές στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτές θα πρέπει να ελεγχθούν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν οδηγίες στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει συσταθεί αλλά ακόμη δεν έχει συνεδριάσει, για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αλλάζει τις προτεινόμενες τιμές ζώνης των εκτιμητών.

Την απόφαση θα λάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το πιθανότερο είναι να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα στο 20%.

Αν και για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει οπωσδήποτε να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αυτές δύσκολα θα έχουν ετοιμαστεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018 και πιθανότερη ημερομηνία να ανακοινωθούν είναι στα μέσα Μαΐου.

Αφού καθοριστούν οι νέες τιμές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να κάνει τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, ώστε να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By