Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Κατολίσθηση στη Βραζιλία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα

Σπίτια που έχουν χαθεί κάτω από μια παχιά κόκκινη λάσπη

brazilia katolisthisi2

Διασώστες διεξάγουν μεγάλη επιχείρηση σήμερα περιμετρικά του χωριού Μπέντο Ροντρίγκες στη νοτιοανατολική Βραζιλία, το οποίο καταπλάκωσε γιγαντιαία κατολίσθηση που σημειώθηκε έπειτα από τη ρήξη φράγματος σε ορυχείο και ο απολογισμός των 17 νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν περίπου 40 αγνοούμενοι.

Σπίτια που έχουν χαθεί κάτω από μια παχιά κόκκινη λάσπη, κατοικίες κατεστραμμένες, αυτοκίνητα εγκλωβισμένα: οι εικόνες από ελικόπτερο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo έδειχναν εντυπωσιακές σκηνές ερήμωσης στο χωριό το οποίο μετρά περισσότερους από 50 τραυματίες.

Το Μπέντο Ροντρίγκες, με 600 κατοίκους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται στην μεταλλευτική εταιρία Samarco (ανήκει εξ ημισείας στο βραζιλιάνικο μεταλλευτικό κολοσσό Vale και στον αυστραλιανό όμιλο BHP Billiton), θάφτηκε κάτω από ένα ποτάμι λάσπης.

«Σήμερα το πρωί, μπουλντόζες ήδη εργάζονταν για να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν αποκλειστεί από έναν χείμαρρο λάσπης και μεταλλευτικών αποβλήτων και για να επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων των συνεργείων διάσωσης. Τα ελικόπτερα επανέλαβαν σήμερα τις πτήσεις πάνω από την περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της πολιτείας Μίνας Γκεράις.

«Χθες 200 άνθρωποι μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, σήμερα ο αριθμός θα αυξηθεί», τόνισε μιλώντας για τις ολονύχτιες έρευνες που διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας και της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Έκανε γνωστό ότι 122 σπίτια στο Μπέντο Ροντρίγκες θάφτηκαν κάτω από έναν χείμαρρο λάσπης και 150 άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε δημοτικό γυμναστήριο στη Μαριάνα, την πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση 20 χλμ.

«Το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν 17 νεκροί, ωστόσο βρέθηκαν και άλλα πτώματα. Καθώς δεν έχουν ενημερωθεί όλες οι οικογένειες, δεν δίνουμε ακόμη τον νέο απολογισμό. Πρέπει να περιμένουμε λίγο», δήλωσε σήμερα ο Αντάο Σεβερίνο Τζούνιορ, διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην πόλη Μαριάνα. Επίσης η τύχη σχεδόν 40 κατοίκων εξακολουθεί να αγνοείται σήμερα.

brazilia katolisthisi

brazilia katolisthisi3

(Visited 1 times, 1 visits today)
By