Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κατρούγκαλος: Στόχος η μεταρρύθμιση ασφαλιστικού πέρα από τα μνημόνια

Σκοπός της μεταρρύθμισης σε ασφαλιστικό και εργασιακά είναι να επανελθει η χώρα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

katrougalos1

Στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Τόμας Χάντελ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει μια μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό πέρα από τα μνημόνια που είναι ένα «εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη».

Σκοπός της μεταρρύθμισης σε ασφαλιστικό και εργασιακά κατά τον κ. Κατρούγκαλο είναι να επανέλθει η χώρα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, «γιατί τα μνημόνια ήταν στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη».

«Μας απομόνωσαν από την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί την ψυχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, του ασφαλιστικού συστήματος, «τη δική μας μεταρρύθμιση θέλουμε να προωθήσουμε πέραν των μνημονίων, γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ένα σύστημα που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα για μια σταθερή και μόνιμη συνεργασία με την Επιτροπή Απασχόλησης και την Επιτροπή Παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα, και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απ” έξω.

Ζήτησε δε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει μια μόνιμη συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Χάντελ δήλωσε η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς να προσέξουμε, είναι τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By