Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Κατρούγκαλος: Θέλουμε ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους

Κατρούγκαλος και Κουίκ παραβρέθηκαν σε εκδήλωση για την επέτειο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης

kouik800_091113

Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη με τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Ευρωπαίοι λαοί κι όχι έρποντας, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, που εκπροσώπησε μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, «οι επαναστατημένοι Έλληνες εδώ από το Άστρος απεύθυναν μια διακήρυξη στην Ευρώπη. Όπως τότε και τώρα κοιτάζουμε στην Ευρώπη θεωρώντας αυτά τα έθνη αδερφικά και θεωρώντας ότι μοιραζόμαστε μαζί τους κοινούς πολιτικούς στόχους, κοινά ιδανικά».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι εκείνη, η διακήρυξη της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, είχε καθήκον, «να δείξει στις αυλές της Ευρώπης πως δεν ήμασταν ιακωβίνοι, οπότε προφανώς θα μας έβαζαν στα μαύρα κατάστιχα και δεν θα ’θελαν να μας βοηθήσουν, αλλά ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει ότι αγωνιζόμαστε για δικαιώματα, ιδανικά κι ελευθερίες».

Προσθέτοντας, «η διακήρυξη το πέτυχε. Ξεκίνησε επιβεβαιώνοντας αυτό ότι δεν είμαστε εθνεγέρτες, αλλά στην συνέχεια -και χρησιμοποιώ της λέξεις της διακήρυξης – απευθύνθηκε στα έθνη της Ευρώπης και τους είπε, ότι θέλουμε τα ίδια δικαιώματα με εσάς και να ζήσουμε όχι έρποντας. Νομίζω ότι σε μια ανάλογη κατάσταση είμαστε σήμερα. Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη, αλλά με τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι ευρωπαίοι λαοί κι όχι έρποντας».

Ο υπουργός σε δήλωσή του με το πέρας των εκδηλώσεων τόνισε πως, «είναι μια πολύ σημαντική ιστορική επέτειος, που μας θυμίζει τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά και μας δείχνει τη διέξοδο.

Όπως εκεί πετύχαμε, παρά τις μεγάλες διαφορές που είχαν οι επαναστατημένοι Έλληνες, να εμφανιστούν ενωμένοι και να νικήσουν, έτσι και σήμερα σε δύσκολες περιστάσεις ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να υπερασπίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, τα δικαιώματά μας και να ξαναέχουμε την πατρίδα που μας αξίζει».

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ στην ομιλία του σημείωσε πως «τα ιστορικά γεγονότα καταδεικνύουν το τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι Έλληνες, όπως και το τι δεν πρέπει να κάνουμε».

«Ως ένας απλός πολίτης δεν δίνω το δικαίωμα σε κανένα να καίει και να καταστρέφει την Ελληνική σημαία, ότι κι αν νομίζει ότι μπορεί να εκφράζει. Η αναρχία τουλάχιστον μέσα μου δεν εκφράζεται. Την αποδοκιμάζω» υπογράμμισε ο Τέρενς Κουίκ.

Ο υφυπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι, τέτοιες ημέρες που η Ελλάδα δίνει έναν αγώνα με το κεφάλι ψηλά, αισθάνεται την ανάγκη να αναφωνήσει, όπως έκαναν οι ομογενείς στις ΗΠΑ κατά την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου, «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Πατρίδα» κι επειδή είπε, η ορθοδοξία έχυσε αίμα και κάποιοι ρασοφόροι έδωσαν τον εαυτό τους για να υπάρχουμε σήμερα ως ελεύθερος έθνος, αναφώνησε «Ζήτω η Εκκλησία μας».

Σε δήλωσή του για την ιστορική επέτειο ο υφυπουργός υπογράμμισε, «αυτός εδώ ο τόπος, τότε το 1823 νομίζω ότι έστειλε πολλά μηνύματα στους σημερινούς Έλληνες, από όποια σκοπιά κι αν είναι, είτε από την πλευρά της πολιτικής, είτε από την πλευρά των πολιτών».

«Πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε και πάνω απ’ όλα να επιβεβαιώσουμε ότι εμείς ως Έλληνες απευθυνόμενοι στους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να τους κοιτάμε όχι έρποντας, αλλά με το κεφάλι και να ζητάμε το αυτονόητο».

«Αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν μας έβαζε στην ΕΟΚ κι αυτό που έλεγε αργότερα κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι είμαστε στην Ευρώπη των λαών, των εθνών και της αλληλεγγύης, την ώρα που η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Αυτά έλεγα το 1823, αυτά λέμε και τώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)