Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Κατρούγκαλος: Το προεκλογικό κλίμα, να μην δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ότι το προεκλογικό κλίμα, δεν πρέπει να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα ο κ Κατρούγκαλος είπε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων Αξιωματούχων στη Θράκη. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».

Επίσης, ανέφερε πως στη Θράκη, έχουν γίνει επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων και πως η Ελλάδα θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Τόνισε πως στόχος της Αθήνας -με ψυχραιμία και εγρήγορση, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο- είναι να μην τροφοδοτείται η ένταση και να υπάρχει αποκλιμάκωση.

Όσον αφορά τον ασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του, είπε πως τώρα εφαρμόζεται με βάση τις εγκυκλίους που εκδίδονται και απέρριψε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι «ξηλώνεται». Επέρριψε ευθύνες στην ΕΛΣΤΑΤ, γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει τον δείκτη με τον οποίο θα υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένου επί του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη και σημείωσε πως με την τροπολογία της υπουργού Εργασίας δίδεται διετής παράταση στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο υπολογισμός θα γίνεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Εκτίμησε πως η απονομή των συντάξεων που καθυστερούν θα γίνει εντός του 2017, ενώ υποστήριξε πως με τον ασφαλιστικό νόμο ωφελείται το 80% των ασφαλισμένων και επικαλέστηκε δηλώσεις κοινωνικών εταίρων που δεν ανήκουν, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών, με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By