Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Κατρούγκαλος: Αναμένω θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα

Λιγότερο από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην πΓΔΜ για το δημοψήφισμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι αναμένει θετικό αποτέλεσμα «σε μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής» καθώς «τα κράτη δεν αυτοκτονούν».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για διπλό διακύβευμα: «Και για τα δύο κράτη συνεπάγεται τη λήξη μιας πικρής αντιμαχίας που θα μπορούσε να έχει λήξει θετικά από τη δεκαετία του ΄90. Στην πΓΔΜ, ειδικότερα, δίνει μια σαφή διέξοδο στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που πάντα ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανέφερε χαρακτηριστικά: »Όλα δείχνουν ότι θα είναι θετικό. Και επειδή τα κράτη δεν αυτοκτονούν, και το διακύβευμα για τη ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντικό, θεωρώ ότι θα επικρατήσει η λογική. Θα αντιληφθεί ο γειτονικός λαός ότι το εθνικό του συμφέρον, που συμπίπτει και το γενικό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και των γειτονικών κρατών, όπως είμαστε εμείς, για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τόνισε πως «εάν ο λαός έχει ρητά και χωρίς αμφισβήτηση δηλώσει τη βούλησή του» όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος χώρας είναι υποχρεωμένες να την αποδεχτούν.

Ο κ. Κατρούγκαλος διατύπωσε τη βεβαιότητά του πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών ενώ ερωτηθείς -με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ- αν το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να κρίνει τον χρόνο των εκλογών, απάντησε πως αν «οι εταίροι μας επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, προφανώς δεν θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος κυβερνητικός σχηματισμός», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει γιατί η δεδηλωμένη δεν χάνεται παρά μόνον αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασυνέπεια και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε ένα πολιτικό εκκρεμές, «που ξεκινά με τη δήλωση του Ιανουαρίου του 2018, υπέρ της εθνικής λύσης, δηλαδή μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, ολοκληρώνεται όμως με την αποδοχή της ακροδεξιάς άποψης που μόνον το ΛΑΟΣ υποστήριζε, μέχρι την μετεγγραφή των γνωστών βουλευτών του στη ΝΔ». Προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «άλλα λέει όταν είναι στην Ευρώπη, άλλα όταν είναι στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα την καταγγείλει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει.

Τέλος, έκανε λόγο για ακραίο παράδοξο των επιλογών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι προφανές αναντίστοιχο να είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επωφελής, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι το μόνο παράδοξο στη γενικότερη στρατηγική τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By