Η τουρκική προκλητικότητα δεν πρέπει να ανησυχεί την Αθήνα, τονίζει σε συνέντευξη του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι ο ενεργός ρόλος της ΕΕ και οι συμμαχίες της Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ αποτελούν «ασπίδα» για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ώρα πάντως που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει την ρητορική της συντήρησης έντασης λέγοντας ότι «η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επειδή δεν εμπιστεύεται τους Ελληνοκύπριους».
Μιλώντας στο News 24/7, ο κ. Κατρούγκαλος ερωτάται για την πλειοδοδία εθνικισμού που δείχνει να δημιουργείται στην Τουρκία κι απαντά ότι «Ο εθνικισμός είχε πάντοτε δυνατή φωνή στη γείτονα. Έχει σημασία εμείς να μην ακολουθούμε στον ολισθηρό αυτό δρόμο, όχι μόνον στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής, όπου είναι δεδομένη η νηφαλιότητα και σταθερότητα, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Ο εξτρεμισμός και η μισαλλοδοξία αλληλοτροφοδοτούν πολλαπλασιαστικά τις ακρότητες και δηλητηριάζουν τις κοινωνίες .
Η χώρα μας έχει μία πάγια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και για αυτό το λόγο κανένα συμφέρον δεν έχουμε να πλειοδοτούμε σε ρητορική πολεμική. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα. Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και δημιουργίας τετελεσμένων και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου».
Σε ερώτημα αν παρεμποδιστούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο τι θα πράξει η Αθήνα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποκρίνεται πώς «σεε ό,τι αφορά τις σχέσεις των κρατών δεν αρκεί το δίκαιο, αν δεν είναι εξοπλισμένο με ισχύ. «Χαλεπωτάτη γαρ αδικία έχουσα όπλα», λέει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά. Για το λόγο αυτό η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αναπτύξει συστηματική και συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια στήριξης των εθνικών συμφερόντων. Αυτή έχει αποδώσει πολλαπλούς καρπούς:
Κατ’αρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά και την έχει καλέσει να σεβαστεί την διεθνή νομιμότητα. Μια απλή αντιπαραβολή της δήλωσης αυτής με την αντίστοιχη, μετά το επεισόδιο των Ιμίων, δείχνει τη μεγάλη πρόοδο της διπλωματίας μας στον τομέα αυτό. Εξίσου σημαντική είναι και η πολυμερής διπλωματία που εμείς και η Κύπρος έχουμε αναπτύξει με τριμερή σχήματα στρατηγικής συνεργασίας στην περιοχή, κατ’εξοχήν με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Δεν πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για την τουρκική προκλητικότητα. Συντονίζουμε το βηματισμό μας με την Κύπρο ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό».
Τέλος, αναφορικά με την προαναγγελθείσα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, σημειώνει ότι από την πλευρά μας «θέλουμε να εκτονώσουμε την ένταση, να διατηρήσουμε ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας που είχε αποκαταστήσει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και να προωθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, ανάλογα με την θέληση και την ανταπόκριση της άλλης πλευράς, τον μεταξύ μας διάλογο».