Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Καυτή» εβδομάδα ενόψει – Οι εξελίξεις που «στρώνουν το χαλί» της εξόδου

«Πλούσια» από πλευράς οικονομικών εξελίξεων προμηνύεται η εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα – η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου – και η οποία φέρνει ακόμη πιο κοντά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Και μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελέσει το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει έστω και μια μικρή αναφορά (συζήτηση) στο ελληνικό ζήτημα, μετά τη συμφωνία – πακέτο που «κλείδωσε» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Τη Δευτέρα (και μέχρι την Τρίτη) στην Αθήνα θα βρεθεί ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί για σειρά επαφών με την ελληνική πλευρά, αλλά και για να μιλήσει, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής.

Η έλευση του Μοσκοβισί στην Αθήνα – το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου – συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς παραμένει ακόμη «νωπό» το μελάνι της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την έξοδο από το πρόγραμμα και το πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έρχεται στην Ελλάδα, με σκοπό να «μεταφέρει» τα εύσημα των Ευρωπαίων στις προσπάθειες της χώρας να εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής – το τρίτο κατά σειρά οικονομικό πρόγραμμα σε διάστημα οκτώ ετών – τον Αύγουστο.

Ο Μοσκοβισί έρχεται στην Ελλάδα, κομίζοντας μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και των προσπάθειών της για επάνοδο στις αγορές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ότι ο Μοσκοβισί θεωρείται ένας από τους «συμμάχους» των ελληνικών προσπαθειών.

Η ερχόμενη Πέμπτη (5 Ιουλίου) είναι επίσης μέρα με αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, το οποίο θα φτάσει μέχρι την ολλανδική Βουλή. Εκείνη τη μέρα θα συζητηθεί στην ολλανδική Βουλή το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η εκταμίευση των δόσεων που συνδέονται με αυτή και οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το ελληνικό χρέος.

Μόλις χθες Παρασκευή, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την επόμενη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με μεγάλη πλειοψηφία. Το αίτημα του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, ψήφισαν 410 βουλευτές υπέρ, 226 βουλευτές αντιτάχθηκαν και επτά απείχαν.

Η Ελλάδα θα λάβει τα 15 δισ. ευρώ για το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας και την ελάφρυνση του χρέους.

Η γερμανική βουλή συμφώνησε επίσης να αναβληθεί η έναρξη αποπληρωμή των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για άλλα δέκα χρόνια.

By