Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Και άλλη αμερικανική συμμετοχή στην Deutsche Bank- Απέκτησε το 3%

Πληθαίνουν οι φήμες για  συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών Deutsche και Commerzbank, γράφουν οι FT. 

αμερικανικός όμιλος επιχειρηματικών συμμετοχών Cerberus απέκτησε το 3% της Deutsche Bank και έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχός της, προκαλώντας φημολογία για μία συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η κίνηση της Cerberus, της οποίας η συμμετοχή στη Deutsche είναι λίγο χαμηλότερη από 1 δισ. ευρώ, αυξάνει την έκθεσή της στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς η εταιρεία κατέχει ήδη μερίδιο 5% της Commerzbank, η οποία είναι ανταγωνίστρια της Deutsche στη γερμανική αγορά. Σε ανακοίνωσή της, η Cerberus ανέφερε ότι πιστεύει πως «υπάρχουν ελκυστικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στον (γερμανικό) λιανικό και εταιρικό τραπεζικό τομέα», λόγω της «ισχυρής οικονομίας της χώρας, του υψηλού ποσοστού αποταμιεύσεων της και μίας σειράς άλλων παραγόντων».

Πέρυσι, η Deutsche και η Commerzbank συζήτησαν σύντομα την ιδέα μίας συγχώνευσής τους, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. «Η Cerberus παίρνει πολύ έξυπνα θέση εν όψει μίας μελλοντικής ενοποίησης, καθώς θα βρίσκεται και από τις δύο πλευρές μίας συγχώνευσης μεταξύ της Deutsche και της Commerzbank», δήλωσε χρηματοπιστωτικός παράγοντας στη Φρανκφούρτη.

Μία συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων γερμανικών τραπεζών θα δημιουργούσε έναν εθνικό πρωταθλητή με ένα κοινό μερίδιο 10% της λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η μεγάλη αλληλοεπικάλυψη θα δημιουργoύσε μία πολύ μεγάλη δυναμική για κλείσιμο καταστημάτων και μείωση του κόστους. Ωστόσο, τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη τονίζουν ότι η όποια ενδεχόμενη συγχώνευση της Deutsche με την Commerzbank θα είχε νόημα μόνο μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της πρώτης, που θα γίνει το 2021, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τζον Κράιαν. «Για την ώρα, μία συγχώνευση (των Deutsche και Commerzbank) αποκλείεται εντελώς», δήλωσε υψηλόβαθμος μάνατζερ μίας εκ των δύο τραπεζών.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα βρίσκεται εν μέσω μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης, μετά τις ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε το 2015 και το 2016. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Deutsche συμφώνησε να πληρώσει 7,2 δισ. δολάρια στις Αρχές των ΗΠΑ που κατηγόρησαν την τράπεζα για παραπλάνηση των επενδυτών κατά την πώληση τοξικών ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια. Λίγους μήνες αργότερα, ο Κράιαν προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ. Ο Κράιαν έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το κόστος της τράπεζας περισσότερο από 3 δισ. ευρώ, ή κατά 13% σε σύγκριση με το 2016, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θέλει να ενοποιήσει πλήρως την εγχώρια τράπεζα λιανικής Postbank με τον κλάδο λιανικής της Deutsche και να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche.

Σε μία ξεχωριστή ανακοίνωση την Τρίτη, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley αποκάλυψε ότι κατέχει μερίδιο 6,9% της Deutsche. Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι οι ανακοινώσεις της Cerberus και της Morgan Stanley δεν σχετίζονται. «Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο, είναι εντελώς ξεχωριστές», δήλωσε μία πηγή, τονίζοντας ότι το μερίδιο της Morgan Stanley κατέχεται από πολλούς επενδυτές που χρησιμοποιούν την αμερικανική τράπεζα ως χρηματιστή τους.

By