Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Καταβάλλεται προσπάθεια για τον εμβολιασμό όλων των προσφύγων-μεταναστών»

Εξίσου σημαντικός με τον εμβολιασμό των προσφύγων και των μεταναστών κρίνεται και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας

keelpno

Η χώρα μας «εορτάζει» την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου που είναι αφιερωμένη – όπως κάθε χρόνο- στον εμβολιασμό και στα νοσήματα που μπορεί να προληφθούν με αυτόν, με την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφιερώνει κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2016 συμπίπτει με την Παγκόσμια Εκστρατεία Εμβολιασμών (World Immunization Week) που πραγματοποιεί ο ΠΟΥ με κύριο σύνθημα «Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό – Εμβολιασμός για όλους».

Στην Ελλάδα η μαζική εισροή προσφύγων-μεταναστών από το 2015 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η προέλευση είναι κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ) αλλά και το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταβάλλονται προσπάθειες για την εμβολιαστική κάλυψη προσφύγων-μεταναστών έναντι των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, σε συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Καθώς ορισμένα από τα νοσήματα αυτά ενδημούν στις χώρες προέλευσης των προσφύγων-μεταναστών και στις χώρες που αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς πριν την είσοδό τους στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα προστατεύσει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά θα δημιουργήσει ανοσιακό τείχος για την προστασία των ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Εξίσου σημαντικός με τον εμβολιασμό των προσφύγων και των μεταναστών κρίνεται και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας. ΚΙ αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα).

Δράσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2016), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διοργανώνει δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένα stands:
•στην Αθήνα – Πλατεία Κλαυθμώνος τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 από 10:00-15:00
•στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, τη M. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 από 10:00-15:00

By