Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κεφαλογιάννη: «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση»

«Ο κλάδος έχει ανακάμψει»

olga kefalogianni

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να ενώνει, να συνθέτει, να παράγει αποτελέσματα για το καλό της περιφέρειας και των πολιτών, για το καλό της Ελλάδας», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη και την Αττική- Αγροτουρισμός-Οινοτουρισμός- Προσκυνηματικός Τουρισμός».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. «Ο κλάδος έχει ανακάμψει. Τα δυο τελευταία χρόνια αλλάξαμε το κλίμα και κάναμε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ο τουριστικός κλάδος εξελίσσεται σε καταλύτη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2014 είχαμε αύξηση των εισπράξεων 13,4% και αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15,6%. Επικαλούμενη στοιχεία του ΙΚΑ, ανέφερε ότι ο τουρισμός δημιούργησε το πρώτο επτάμηνο 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης, σε σχέση με το 2013.

Έκανε σαφές ότι για πρώτη φορά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού, δημιουργήθηκε θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, και τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αγροτουρισμού και οινοτουρισμού.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου είναι και μέσω του νέου ΕΣΠΑ να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθεί το πλαίσιο για νέες επενδύσεις και να εκσυγχρονιστεί το προϊόν μας. «Θέλουμε να κάνουμε την Αττική και την Αθήνα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να το επιτύχουμε» επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην Αθήνα, σημείωσε ότι σύντομα η πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε κύριο τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, στην Αθήνα υπήρξε αύξηση της πληρότητας των μονάδων κατά 22,3% σε σχέση με το 2013 και αύξηση των ξένων επισκεπτών με μοναδικό προορισμό την Αθήνα κατά 29%. Τα στοιχεία, τόνισε κ. Κεφαλογιάννη, σημαίνουν 142.8 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για την πραγματική οικονομία της Αθήνας, δηλαδή για τα ξενοδοχεία, το εμπόριο, την εστίαση, τα δημοτικά τέλη, τους φόρους.

Όσον αφορά την Κρήτη, υπογράμμισε ότι το νησί πρωταγωνιστεί στον τουρισμό, έχει μεγάλη τουριστική παράδοση, οι υποδομές της είναι σημαντικές, ενώ ο φυσικός της πλούτος απαράμιλλος.

Η κ. Κεφαλογιάννη ολοκληρώνοντας την ομιλία της εκτίμησε ότι «ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο προσκυνηματικός τουρισμός, ως ειδικές μορφές τουρισμού, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By