Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κέιτ Μος και κάπνισμα: Ειδικοί εξηγούν πώς το τσιγάρο μπορεί να σας γεράσει πριν την ώρα σας

Οι θαυμαστές της 49χρονης Κέιτ Μος, έμειναν έκπληκτοι από τις πρόσφατες φωτογραφίες του μοντέλου να καπνίζει έξω από ένα αριστοκρατικό εστιατόριο του Λονδίνου.

Τα στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν τη Μος να μην είναι και τόσο λαμπερή και όπως σχολίασε κάποιος: «Το κάπνισμα και ο καρκίνος θα σε γεράσουν».

Πράγματι, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί ορατές βλάβες στο δέρμα, τα δόντια και τα μαλλιά, καθώς και στα εσωτερικά όργανα και σχεδόν σε κάθε άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος.

«Συνολικά, λαμβάνετε πολλές χημικές ουσίες από το κάπνισμα», δήλωσε στην Post ο Dr. Raman Madan, διευθυντής της αισθητικής δερματολογίας στο Northwell Health στο Long Island.

«Έχει πραγματικά μεγάλη επίδραση στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση», πρόσθεσε ο Madan.

Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, εξήγησε ο Madan, και συχνά οδηγεί σε χαλάρωση και αποχρωματισμό του δέρματος.

Αυτή η χαλάρωση του δέρματος μπορεί να παρατηρηθεί στα χέρια, τα πόδια και σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του στήθους: «Στους καπνιστές, το δέρμα τραβιέται προς τα κάτω, οπότε το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και στο στήθος», δήλωσε ο Madan.

Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τα μαλλιά λόγω της αγγειοσύσπασης, της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων που μειώνει τη ροή του αίματος. Με τη μειωμένη ροή αίματος στους θύλακες των τριχών, μειώνεται η διάρκεια ζωής τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Αυτές οι ορατές επιπτώσεις παρατηρούνται και στη στοματική κοιλότητα: Το κάπνισμα προκαλεί κιτρίνισμα των δοντιών, ασθένειες των ούλων και συσσώρευση οδοντικής πλάκας.

Τα μάτια, επίσης, μπορεί να υποφέρουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ξηροφθαλμία, καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το κάπνισμα.

Τα χέρια και τα δάχτυλα υφίστανται επίσης αλλοιώσεις: «Ένα άτομο μπορεί να πάθει νυχοκόλληση που αλλάζει το σχήμα της κοίτη των νυχιών», δήλωσε ο Madan, και «τα δάχτυλα των ανθρώπων μπορεί να γίνουν μπλε ή κόκκινα» λόγω της αγγειοσύσπασης και της χαμηλής παροχής αίματος.

Τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα από το κάπνισμα. Το τσιγάρο πυροδοτεί συνήθως την έξαρση της ψωρίασης, του λύκου και άλλων ασθενειών που επηρεάζουν το δέρμα.

Και για τους ανθρώπους που ελπίζουν να διορθώσουν αυτά τα ορατά προβλήματα με καλλυντικές διαδικασίες όπως η μικροδερμοαπόξεση, υπάρχουν και άλλα κακά νέα: «Για τους ασθενείς που χρειάζονται μια διαδικασία, το κάπνισμα θα εμποδίσει την επούλωση του τραύματος», δήλωσε ο Madan.

«Δίνετε μια δύσκολη μάχη», εξήγησε, «επειδή ό,τι κάνετε καταστρέφεται από το κάπνισμα».

By