Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Κέντρα ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη ανοίγει το Facebook

Τρία νέα κέντρα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία ετοιμάζεται να ανοίξει η Facebook με στόχο να εκπαιδεύει περί το ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε διάφορες ψηφιακές δεξιότητες έως το 2020.

Τα κέντρα εκπαίδευσης θα παρέχουν γενικές καθώς και ειδικές ψηφιακές γνώσεις και μάλιστα σε ομάδες του πληθυσμού με περιορισμένη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι πρόσφυγες. Επιπλέον, η Facebook, μέσω του προγράμματος «Community Boost EU», θα βοηθήσει ευρωπαϊκές μικρομεσαίες και νεοφυείς εταιρείες να αναπτυχθούν και να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, το Facebook θα αναλάβει την εκπαίδευση 100.000 μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών έως το 2020, καθώς και την online εκπαίδευση άλλων 250.000 επιχειρήσεων. «Αυτό που διαπιστώνουμε, είναι ότι όταν οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όταν χρησιμοποιούν το Facebook, τότε προσλαμβάνουν» δήλωσε η Σάντμπεργκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο,  με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει δέκα εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία μέσω της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης του.

Οι πρωτοβουλίες της Facebook έρχονται σε μια περίοδο που τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα να αυξήσουν τους φόρους που καταβάλλουν οι μεγάλες (συνήθως αμερικανικές) πολυεθνικές τεχνολογίας, όπως οι Google, Amazon, Facebook και Apple, οι οποίες κατηγορούνται ότι τεχνηέντως γλιτώνουν μεγάλους φόρους, διοχετεύοντας τα κέρδη τους στην Ευρώπη, σε εκείνες τις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία εταιρικών κερδών, κυρίως στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία. Βέβαια η φορολογία δεν είναι η μοναδική πίεση που αντιμετωπίζει. Ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων δέχεται μεγάλο αντίλογο εντός της ΕΕ με πολλούς να κάνουν λόγο για παραβίαση της ιδιωτικότητας για προώθηση του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους για διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) και άλλα.

Ωστόσο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα κέντρα αποσκοπούν στην εκπαίδευση όλων των ανθρώπων ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή. «Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η ψηφιακή επανάσταση αφήνει πίσω της τους ανθρώπους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε στις ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να συμμετάσχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία. Οπωσδήποτε θέλουμε να δουν οι άνθρωποι ότι επενδύουμε τοπικά, ότι επενδύουμε στην τεχνολογία, ότι επενδύουμε στους ανθρώπους» δήλωσε η Σέριλ Σάντμπεργκ, διευθυντικό στέλεχος του Facebook, στο πρακτορείο Reuters.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By