Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Κέρι: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης Ισραήλ – Παλαιστίνης

«Όλοι κατανοούμε ότι υπάρχει καταπιεσμένη οργή και στις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους της κλιμάκωσης»

john kerry-keri

Είναι «επιτακτική η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σήμερα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε το Λονδίνο, με κύριο στόχο την άμβλυνση των αντιπαραθέσεων σχετικά με ένα σχέδιο ψηφίσματος για την Παλαιστίνη με μορφή τελεσιγράφου προς το Ισραήλ.

«Όλοι κατανοούμε ότι υπάρχει καταπιεσμένη οργή και στις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους της κλιμάκωσης (των εντάσεων), που είναι διαρκείς και πραγματικοί, και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι επιτακτικό να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης αυτής» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο Κέρι ελπίζει ότι θα μεταπείσει τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν από αύριο, μέσω της Ιορδανίας, ένα σχέδιο ψηφίσματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα ζητούν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε ένα διάστημα 2 ετών.

«Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να διεξάγουμε μία εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να βρούμε την καλύτερη οδό για να προχωρήσουμε μπροστά (…) και να το επιλύσουμε αυτό μέσω της πολιτικής οδού» εξήγησε ο ίδιος, ενώ έχει εντείνει τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες αυτές ημέρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ Αράμπι και τον Τόνι Μπλερ, μεσολαβητή του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By