Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κικίλιας: Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα συνεχίζεται – Εμβολιασμός κατ΄οίκον για άτομα με αναπηρία

Την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από τον κορωνοϊό περιέγραψε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η χώρα είναι κλειστή ένα μήνα και από τις 1.305 ΜΕΘ που διαθέτουμε, οι 1.083 κλίνες COVID και non COVID είναι κατειλημμένες, ενώ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης με εντολή του πρωθυπουργού έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις υγειονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα skai.gr, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε μεγάλο προβληματισμό και την ανησυχία της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την πανδημία στη χώρα, καθώς -όπως επισήμανε- η διασπορά συνεχίζεται στην κοινότητα, το ΕΣΥ πιέζεται, οι γιατροί είναι κουρασμένοι, ενώ βγαίνουν επιστήμονες παγκοσμίως και μιλούν για τρίτο κύμα.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων, δωρεάν και όχι υποχρεωτικό. Αναφερόμενος στους πολίτες που δεν μπορούν διαπιστωμένα να μεταβούν για εμβολιασμό -όπως άνθρωποι με αναπηρία- είπε ότι θα μεταβαίνουν σε αυτούς κινητές ομάδες, προκειμένου να κάνουν τον εμβολιασμό για covid.

Επίσης, όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο Βασίλης Κικίλιας «θα υπάρχει η δυνατότητα με τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο πολίτης σε κάθε γεωγραφική περιοχή να ενημερώνεται για την ώρα και το σημείο εμβολιασμού».

Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μια πιο ξεκάθαρη μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας.

Ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι (με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής) κατά μέσον όρο στα 1.750, έναντι περίπου 1.950 που ήταν το προηγούμενο επταήμερο. Και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στις μονάδες εντατικής COVID ήταν πολύ έντονη (94% πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης), ενώ κατά μέσον όρο δηλώνονταν 100 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ημερησίως.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον αριθμό των κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού με βάση τις διαγνώσεις των τελευταίων 14 ημερών (245 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και 26η θέση στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC), αλλά σχετικά ψηλά στους θανάτους: 11η θέση με 12,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες.

«Είναι σαφές ότι δεν φαίνεται να σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης. Καταγράφεται ένα συνεχές πινγκ πονγκ κρουσμάτων μεταξύ εργασιακών χώρων και νοικοκυριών» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας τις δύο μείζονες εστίες μετάδοσης κορωνοιού και «ανταλλαγής» κρουσμάτων.

Οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις θεωρούνται καταλυτικές για τη διασπορά του δεύτερου κύματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, σε αυτό το lockdown, ο ιός κλείστηκε… μέσα στο σπίτι. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες, εξηγώντας το φαινόμενο.

«Το πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι η κυριότερη αιτία για τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα. Όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν. Αυτό είναι σαφές και επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο, δεν ήταν εξ αρχής αντίστοιχα εκείνων της περασμένης άνοιξης.

Είναι επίσης εμφανής στην κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, μία μεγαλύτερη χαλαρότητα των πολιτών, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, που εξηγείται μεν από την κόπωση που έχει επέλθει, όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τη στιγμή που υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μπορεί πλέον να το αντιληφθεί ο καθένας μας, που σίγουρα πια γνωρίζει για κάποιον που νόσησε, κάποιον που απεβίωσε από επιπλοκές του ιού».

Επιπρόσθετα, έθεσε και κάποιες ακόμη παραμέτρους: «Όταν αποφασίστηκε η αναστολή των περισσότερων δραστηριοτήτων και τα μέλη των οικογενειών βρέθηκαν όλα μαζί κλεισμένα στα σπίτια, αυτό δημιούργησε και νέες εστίες, καθώς υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν νέες επιμολύνσεις. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές.

Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, όπως το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κλπ», τόνισε ο πρύτανης

«Όταν ξεκίνησε το lockdown, φαίνεται πως οι Έλληνες περιορίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο στα σπίτια τους αλλά μαζί με τον κορωνοιό, οπότε η διασπορά έγινε εντός οικογενειών. Και όσο γίνονταν επαφές με άλλες οικογένειες, έστω μια ή δύο, η μετάδοση συνεχιζόταν», αναφέρει στον ίδιο τόνο και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By