Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κικίλιας: «Πάμε καλά αλλά το… ταμείο στον τουρισμό θα γίνει στο τέλος του έτους»

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις μάσκες στα αεροδρόμια. Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η καμπάνια του ΕΟΤ για το ‘’ελληνικό καλοκαίρι’’ – Δύο «ταχύτητες» στον τουρισμό βλέπουν φέτος τουριστικά γραφεία και λεωφορεία

Εκκίνηση σεζόν με υψηλή ζήτηση και πληρότητες καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός, με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμό να εκκινεί την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα, μεγάλη καμπάνια για το ελληνικό καλοκαίρι, ‘’φωτίζοντας’’ ακόμη και λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοτικούς στόχους για φέτος ακριβώς λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας λόγω του πολέμου, της ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, πέραν φυσικά και της παραμέτρου της πανδημίας όπου τα μέτρα, έστω κι αν περιορίζονται, παραμένουν στο ‘’τραπέζι’’.

Μάλιστα σήμερα αναμένεται και η απόφαση για την υποχρεωτικότητα ή μη όσον αφορά τις μάσκες στα αεροδρόμια από την αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σημειωτέον ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα 16/5 η σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) είναι για χαλάρωση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης (σ.σ. επισημαίνεται πάντως ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19), με κάθε χώρα να θέτει τα δικά της χρονοδιαγράμματα ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

Ερωτηθείς για τα τουριστικά έσοδα φέτος ο κ. Κικίλιας είπε ότι με τις παραμέτρους αβεβαιότητας που υφίστανται αυτή την στιγμή το… ταμείο θα γίνει μετά το τέλος της σεζόν.

Οι ελληνικοί προορισμοί πάντως είναι ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Για τους δημοφιλείς προορισμούς ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο υπουργός Τουρισμού «η ζήτηση για αεροπορικές θέσεις είναι συνεχής» ακόμη και για δρομολόγια σε… μεταμεσονύκτιες ώρες. «Είναι προτεραιότητά μας τα οφέλη του τουρισμού να διαχυθούν σε περισσότερες Περιφέρειες της χώρας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Σημειωτέον ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία προ πανδημίας, το 2019, ο κύριος όγκος από το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων (πλην κρουαζιέρας) των 17,68 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό 87,8% σε πέντε Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (5.175 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.601 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.592 εκατ. ευρώ) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.250 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.911 εκατ. ευρώ).

«Δεν αξίζει και δεν πρέπει μόνο… 2,5 Περιφέρειες της χώρας να κουβαλούν το τουριστικό προϊόν της χώρας, γιατί ο κλάδος είναι η πιο πλήρης εμπορική δραστηριότητα και μπορεί να στηρίξει τη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό προσπαθήσαμε να τονίσουμε και φέτος όπου πρώτη φορά έκανε ο ΕΟΤ καμπάνια για 12 μήνες, η οποία είχε αποτέλεσμα με καλές πληρότητες ακόμη και σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς όπως τα Λουτρά Πόζαρ, ο Άγιος Αθανάσιος, η Θάσος κ.α.».

Αύξηση αναμένεται φέτος και στην κρουαζιέρα με μεγάλη άνοδο σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ η προσπάθεια από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού πραγματοποιείται αυτή την περίοδο πόρτα πόρτα ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.

Επόμενο ταξίδι του κ. Κικίλια για την ενίσχυση και του οδικού τουρισμού είναι στη Σερβία και ακολουθούν Πολωνία και Βερολίνο (σ.σ. η Γερμανία παραμένει η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) για επαφές με τουριστικούς φορείς, αεροπορικές και μεγάλους tour operators.

Εμφαση δίνεται και στην επίσης ‘’δυνατή’’ ακόμη και μέσα στην πανδημία γαλλική αγορά, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στην περίοδο των ενδιάμεσων σχολικών διακοπών στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By