Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Κικίλιας προς Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Δεν είστε «ταξικοί εχθροί» αλλά ούτε και προτεραιότητά μας

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δημιουργήσουν ορθολογική και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών και της οικονομίας, απηύθηνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων. «Δεν είστε «ταξικοί εχθροί» αλλά ούτε και προτεραιότητά μας», τόνισε από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Εκδήλωση την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε στην ομιλία του ότι η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι σημαντική για την κυβέρνηση, αλλά όχι προτεραιότητα. Ο φαρμακευτικός κλάδος, τόνισε δεν «ταξικός εχθρός» αλλά ούτε και προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας:

«Προτεραιότητά μας είναι οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν και αυτοί που δεν έχουν. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι ο τομέας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και οι φαρμακευτικές που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα είναι ένας μοχλός ανάπτυξης», σημείωσε ο κος Κικίλιας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων σημείωσε, ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ το ελληνικό φάρμακο είναι ένα προϊόν με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία καθώς, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά του, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ.

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, ο κος Τρύφων, τόνισε ότι υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πλάνα, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση – αυτοματοποίηση των διαδικασιών. «Προγραμματίζουμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν οριακή καινοτομία, η οποία τα διαφοροποιεί από τις απλούστερες μορφές φαρμάκων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Στη συνέχεια της ομιλία του ο κ. Τρύφων, επεσήμανε τα εξής:

η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, συνεχίζει να διαθέτει πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που υλοποιούνται σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

υπάρχει σημαντική επενδυτική δυνατότητα και από την συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες είναι δεδομένο ότι θα επενδύσουν περισσότερο στη χώρα μας, αν αρθούν οι στρεβλώσεις, και ειδικά το clawback.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε και στην μέγιση δυνατή αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού φαρμάκου, που αποτελεί, όπως είπε, έναν από τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Με την ενίσχυση των εξαγωγών θα επιτευχθεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, μείωση του εμπορικού ελλείμματος, περισσότερα δημόσια έσοδα και νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», τονίσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων και παρουσίασε σχετικά στοιχεία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως είπε:

εξάγει με επιτυχία σε περισσότερες από 85 χώρες και με την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας/οριακής καινοτομίας, γίνεται ζωτικό μέρος της στρατηγικής απάντησης της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, απέναντι στον κατακλυσμό της αγοράς από τα φάρμακα των χωρών χαμηλού κόστους.

το ελληνικό φάρμακο είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια, το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, με τις εξαγωγές των φαρμάκων που παράγονται εντός των συνόρων να βελτιώνουν το σταθερά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, για να ακολουθήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θετική πορεία ανάπτυξης θα πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά του φαρμάκου, για τον έλεγχο του όγκου και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Επίσης, η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρωπης (στο 24% όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μ.ο. είναι 45%).

«Παρά τις τεράστιες μειώσεις τιμών, επί δέκα χρόνια η Πολιτεία αποτυγχάνει στους στόχους της για τη διείσδυση των γενοσήμων που είχαν τεθεί, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορολογουμένους», υποστηρίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και ο εξορθολογισμός των ασφυκτικά χαμηλών προϋπολογισμών της φαρμακευτικής δαπάνης, που φθάνουν σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας, δημιουργώντας τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές.

«Η υποχρηματοδότηση αυτή είναι πλέον κοινά αποδεκτή από όλους. Το παραδέχονται πια και οι Θεσμοί, το παραδέχτηκε ακόμη και ο κ. Costello στο τελευταίο συνέδριο του Economist. Rebate, clawback και φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη του 70% του μικτού κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών», σημείωσε ο κος Τρύφων.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αντοχές των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που κινούνται με ίδια κεφάλαια και έχουν σημαντικά γενικά έξοδα και αποσβέσεις, λόγω της επιλογής τους να δραστηριοποιούνται και να επενδύουν στην Ελλάδα, έχουν εξαντληθεί.

«Το α΄ εξάμηνο του 2020 είναι το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αλλιώς, οι επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, αλλά και στην εθνική οικονομία, θα είναι δυσμενέστατες. Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρόθεση της Πολιτείας να συμφωνήσουμε σε ένα τριετές πλαίσιο συνεργασίας με τη βιομηχανία, είναι θετικότατη, αρκεί το πλαίσιο αυτό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε με έμφαση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ασθενείς και πρόεσθεσε ότι, σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που έχουν εξαγωγικό πρόσημο, προσφέρουν θέσεις εργασίας και έχουν καταφέρει να διατηρηθούν υγιείς μέσα στην δεκαετή κρίση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο μέτρο της καταβολής του clawback σε 120 δόσεις, επισημαίνοντας ότι, το υπουργείο Υγείας, παρά την αντίθεση των θεσμών και αντιλαμβανόμενο τη σημαντικότητα της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το διεκδίκησε, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να το υποστηρίζει για όσο χρειάζεται.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι για κάθε αναπτυξιακό μέτρο που θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι, «αναγκαία συνθήκη» αποτελεί να έχουν όλοι τις υποχρεώσεις τους τακτοποιημένες.

Ο κος Κικίλιας έθιξε και το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία διεκδίκησε από την ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο σχετικό κονδύλι, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2020, διευκρινίζοντας ότι η ετήσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμορφώνεται και «θωρακίζεται», τονίζοντας ότι θα διεξαγάγει ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς μαζί με τις ΥΠΕ για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο τη διαφάνεια, την οικονομία κλίμακας και τον συνολικό προγραμματισμό.

Τέλος, επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών, με το οποίο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν από κοινού σε διαρθρωτικά μέτρα αλλά και υποχρεώσεις, τις οποίες θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν για την επόμενη τριετία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By