Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Κικίλιας: Σταδιακή άρση του lockdown – Απαραίτητη η μείωση ημερήσιων κρουσμάτων στα 500

Ως ύστατο μέτρο -ενδεικτικό της κρισιμότητας της διασποράς του νέου κορωνοϊού στη χώρα- περιέγραψε την απόφαση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Όσο εξελίσσεται η πανδημία -και εξελίσσεται βιαίως σε όλη την Ευρώπη- είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέτρα για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση τήρηση των μέτρων.

Για την απόφαση κλεισίματος των σχολείων μία εβδομάδα μετά την επιβολή lockdown στην επικράτεια, υπογράμμισε ότι «είναι θέμα κινητικότητας των γονιών, των παππούδων, των γιαγιάδων, των δασκάλων».

«Όσο μειώνουμε την κινητικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό»

«Το κλείσιμο των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο που θέλαμε να πάρουμε, αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που αναγκάστηκε η Επιτροπή (σ.σ. Εμπειρογνωμόνων) να επιβάλει αυτό το μέτρο», είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Μιλώντας για την κατάσταση στο σύστημα υγείας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.162 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

«Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι πολύ».

Ο υπουργός μίλησε για το κρίσιμο θέμα της άρσης του lockdown αποκαλύπτοντας ότι θα γίνει μόνο αν στις 30 Νοεμβρίου έχουμε κάτω από 500 κρούσματα.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Κικίλιας.

Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος ενώ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έφυγε οικειοθελώς από το νοσοκομείο.

«Και σαν υπουργός και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος εγώ πιστεύω. Και ο Χριστός λέει αγαπάτε αλλήλους και προστατεύτε αλλήλους. Είναι το πιο σημαντικό μήνυμα αγάπης που υπάρχει. Προστατεύω τον διπλανό μου, φοράω μάσκα και σέβομαι τη ζωή του. Όλοι πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Δεν εξαιρείται κανείς από αυτό» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By