Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

KIKU: Ιαπωνική κουλτούρα & αισθητική

Με ιστορία δυο και πλέον δεκαετιών, το KIKU στο Κολωνάκι άνοιξε τις πόρτες του το 1993 αποτελώντας το πρώτο εστιάτοριο ιαπωνικής κουζίνας στην Αθήνα.

Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν σε έναν συνδυασμό απέριττης πολυτέλειας δίνοντας μια αίσθηση ηρεμίας. Το μαύρο χρώμα πρωταγωνιστεί, χωρίς να λείπουν οι κόκκινες και οι μοβ πινελιές. Οι παραδοσιακές ιαπωνικές γεύσεις δίνουν δυναμικό «παρών» στο μενού του Kiku, χωρίς ωστόσο να λείπουν και πιο δημιουργικές προτάσεις. Η λιτότητα της ιαπωνικής γαστρονομίας εμπλουτίζεται με στοιχεία από άλλες κουζίνες, δημιουργώντας πιάτα που γοητεύουν τόσο οπτικά όσο και γευστικά.

Black cod μαριναρισμένος σε λευκή πάστα σόγιας, παϊδάκια αρνί με ιαπωνική σος μπάρμπεκιου  και black angus rib-eye με ιαπωνική σoς είναι κάποιες από τις γαστρονομικές προτάσεις που ξεχωρίζουν, ενώ οι επιλογές σε σούσι δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Η επιβλητική μπάρα του Kiku κεντρίζει αμέσως το βλέμμα και προκαλεί αίσθηση με την κάβα και τα κοκτέιλ της.

Μία Ιαπωνική συνταγή απο τον executive chef του KIKU, Σταμάτη Σκριάπα

Χταπόδι με μισό βινεγκρέτ & πιπεριές σισίτο

great-ideas-people-192-2

Υλικά

για το χταπόδι

4 πλοκάμια χταποδιού

1,5lt νερό

70 γραμμ. σάκε

100 γραμμ. σόγια σος

για τη σος

25ml λάιμ

20ml μίριν (είδος κρασιού από ρύζι)

60 γραμμ. μίσο ((ιαπωνική πάστα από σόγια ή ρύζι))

80ml ελαιόλαδο

40ml χυμό γιούζου (εσπεριδοειδές από την Ανατολική Ασία)

Υπόλοιπα υλικά:

3-4 πιπεριές σισίτο ή Padron

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού με αλάτι ώστε να αφαιρεθεί τυχόν άμμος και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το σάκε, τη σόγια, το νερό και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πλοκάμια. Μέσα στην κατσαρόλα τοποθετούμε ένα πιάτο, ώστε τα πλοκάμια να διατηρούνται μέσα στο ζωμό, και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά. Μόλις τα πλοκάμια είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το ζωμό. Βάζουμε όλα τα υλικά της μίσο βινεγκρέτ, εκτός από το ελαιόλαδο, σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με ένα μπλέντερ χειρός και ομογενοποούμε τη βινεγκρέτ με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε τα πλοκάμια με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα τοποθετούμε στη σχάρα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, τα αλείφουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε στο πιάτο. Ψήνουμε και τις πιπεριές στη σχάρα, τις περιχύνουμε με βινεγκρέτ και τις σερβίρουμε με το χταπόδι.

Από τον Μαρίνο Βυθούλκα

ΠΗΓΗ: people / protothema

By