Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Kiku: Σε νέα τροχιά με τον ταλαντούχο Νίκο Σκαμνάκη

Μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή που μας γεμίζει προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον του εμβληματικού γιαπωνέζικου, στο Κολωνάκι.

Γράφει ο Τάσος Μιτσελής

Έχουμε επισημάνει με διάφορες αφορμές ότι το κολωνακιώτικο Kiku υπήρξε το πρώτο εστιατόριο στην Αθήνα, που προσέγγισε με γαστρονομικούς όρους την ιαπωνική κουζίνα, πολύ πριν αυτή γίνει της μόδας και πάρουν τα chopsticks φωτιά.

Βέβαια, στην εποχή που διανύουμε η φρενίτιδα με το sushi αποτελεί πλέον οριστικό παρελθόν, αλλά το γεγονός ότι εκείνη η πάλαι ποτέ ισχυρότατη τάση βρέθηκε μετέπειτα εκτός του ρινγκ, δεν αναιρεί και την αξία όσων εστιατορίων κράτησαν χαρακτήρα, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Kiku, το οποίο παρά τις όποιες αλλαγές σκυτάλης στην κουζίνα του, πάντα με αξιόλογους μάγειρες, έμεινε όρθιο και επιστρέφει ακόμη πιο ανανεωμένο γευστικά, μετά την τελευταία μεταγραφή του Νίκου Σκαμνάκη στο χρυσάνθεμο της οδού Δημοκρίτου.

Πρόκειται για έναν ικανότατο σεφ που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε διάφορα Matsuhisa, μεταξύ των οποίων αυτό της Μυκόνου και του Badrutt’s Palace στην Ελβετία, με τελευταίο σταθμό την αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu. Κλείνοντας ένα δεκαετή κύκλο στον όμιλο, έκανε δικαίως ένα πολύ καλό όνομα, χάρη στον τρόπο με τον οποίο αφομοίωσε την γιαπωνέζικη κουλτούρα, ξεδιπλώνοντας στην συνέχεια μια ντελίκατη και εκτελεσμένη με ακρίβεια εκδοχή του fusion. Σοβαρό ταλέντο με τη βούλα.

Στο νέο του πόστο, τώρα, διαισθάνομαι από όσα δοκίμασα τις προάλλες, ότι είναι ορεξάτος και δείχνει έτοιμος να βάλει ουσιαστική πλάτη στην ανασυγκρότηση του Kiku, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Μύκονο. Πήρα μια πρώτη γεύση από το μενού και των δύο, που έχει πολλά κοινά σημεία, αν και το καλοκαίρι το δέσιμο της ομάδας ποντάρω ότι θα δώσει πολύ δυνατά δείγματα γραφής στο νησί.

Μέχρι το Πάσχα, όμως, που θα είναι ανοιχτό στο Κολωνάκι, προλαβαίνετε για μια γρήγορη αναγνωριστική στη νέας εποχής του.

Ο Σκαμνάκης στο μενού βάζει γκολ από τα αποδυτήρια με μια υπέροχη σαλάτα με κόκκινη και λευκή βιολογική κινόα, αβοκάντο και ταχίνι. Συνεκτική, με άψογη υφή και φοβερά ευχάριστη δροσιά. Μου άρεσε η σπιρτάδα και η λεπτότητα που έβγαζε το μαριναρισμένο λαβράκι του από τα πρώτα πιάτα, ενώ τη προχωρημένη δεξιοτεχνία του επιβεβαιώνει και το εξαίσια ψημένο λαβράκι στο ατμό με το δέρμα του και yuzu koshu shoyu sause. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα βαθιάς νοστιμιάς noix saint jaques χτένια του,  με την υπέροχη κρουστή υφή, τα οποία σοτάρει με σάλτσα από πίκλες λαχανικών και μανιτάρια shimeji. Και στα κρέατα, όμως, το επίπεδο είναι ανεβασμένο με τις μοσχαρίσιες στηθοπλευρές με τρουφάτη σάλτσα teriyaki να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του ανανεωμένου καταλόγου. Κλείνοντας, να πω ότι το σούσι στο Kiku διατηρεί τα γνώριμα υψηλά standards του, με καλύτερο στιγμιότυπο τα υποδειγματικά nigiri.

Info: Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι τηλ. 2103647033 €60-80 το άτομο

ΠΗΓΗ: FNL – QUIDE

By