Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Κίνα: Παρακαλούσαν μέσω social media για βοήθεια λίγο πριν τους πνίξει το νερό στο μετρό

Σε 16 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Κίνα, με τους 12 από αυτούς να είναι στο μετρό της Τσεντσόου.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, επιβάτες σε συρμό του μετρό στην Τσεντσόου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε ένα βαγόνι την ώρα που η στάθμη του νερού ανέβαινε. Έξω από το παράθυρο το νερό έρεε στις ράγες του μετρό.

Εκκλήσεις μέσω social media για να σωθούν
Πολλοί από τους εγκλωβισμένους απηύθυναν εκκλήσεις για βοήθεια σε social media, σύμφωνα με screenshots που αναρτήθηκαν και με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής της επαρχίας Χενάν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τσεντσόου, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένας από τους επιβάτες έγραψε στο Weibo ότι διασώστες άνοιξαν τη σκεπή του βαγονιού προκειμένου να σώσουν τους επιβάτες. Άλλες εικόνες δείχνουν έναν επιβάτη να κάθεται στη σκεπή ενός βαγονιού, το οποίο είναι μισοβυθισμένο στα νερά.

Κάτοικοι της Τσεντσόου ανησυχούσαν για την τύχη των συγγενών τους: «Κινδυνεύει ο πρώτος όροφος των σπιτιών; Οι γονείς μου μένουν στον πρώτο όροφο, αλλά δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους», έγραψε μια χρήστης του Weibo. «Ανησυχώ πολύ».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

«Φράγματα έχουν σπάσει προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, θανάτους και ζημιές. Η κατάσταση λόγω των πλημμυρών είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στην πόλη Τσεντσόου όπου σε διάστημα τριών ημερών έχει πέσει βροχή που συνήθως καταγράφεται μέσα σε ένα χρόνο.

200.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον 200.000 κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία, διευκρινίζοντας ότι 36.000 «επηρεάστηκαν» από τις πλημμύρες.

Η πόλη «αντιμετώπισε μια σειρά καταιγίδων σπάνιας σφοδρότητας, που προκάλεσαν τη συγκέντρωση υδάτων στο μετρό της Τσεντσόου», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στον ιστότοπο Weibo, προσθέτοντας ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν.

Η πόλη έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο.

Η CCTV μετέδωσε εικόνες από δρόμους πλημμυρισμένους από ένα ποτάμι βρόμικου νερού και κατοίκους με το νερό ως τα γόνατα να σπρώχνουν τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Σήμερα οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και στη γειτονική πόλη Γκονγκίι. Σπίτια και τοίχοι κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Xinhua, το οποίο μετέδωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Φράγμα κινδυνεύει με κατάρρευση
Στην επαρχία Χενάν, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα Λουογιάνγκ, ένα φράγμα κινδυνεύει να σπάσει, ανακοίνωσε ο στρατός, μετά την εμφάνιση ενός ρήγματος 20 μέτρων. Στην πόλη αυτή που βρίσκεται δυτικά της Τσεντσόου ζουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το φράγμα Γιχετάν «μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο στρατός.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ποταμών της επαρχίας προκειμένου να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στις όχθες τους για να αποτραπεί η υπερχείλισή τους.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή είναι οι σφοδρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και 60 χρόνια, από τότε που διατηρούνται αρχεία για τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 1998 στις περιοχές που διατρέχει ο ποταμός Γιανγκτσέ πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Τσεντσόου όπως και η Λουογιάνγκ βρίσκονται κοντά στον Κίτρινο ποταμό, από την υπερχείλιση του οποίου έχουν σημειωθεί οι φονικότερες πλημμύρες στην ιστορία της Κίνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By