Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Κίνδυνος από το κεφαλαιακό κενό 19 δις ευρώ της Deutsche Bank

Οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν σε περίπτωση νέας κρίσης.

Deutsche_Bank_in_Amsterdam-xlarge_trans++gsaO8O78rhmZrDxTlQBjdEbgHFEZVI1Pljic_pW9c90

Κεφαλαιακό κενό ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μεταξύ 51 ευρωπαϊκών τραπεζών, θα σημειωθεί στην Deutsche Bank σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) του Μανχάιμ.

Σε μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον ειδικό στα τραπεζικά θέματα, καθ. Σάσα Στέφεν, το ZEW επισημαίνει ότι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο κρίσης, θα ήταν δύσκολη με την τρέχουσα πεσμένη τιμή της μετοχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συνολική αξία της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή, είναι μόλις 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Τράπεζα ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ZEW, επικαλούμενη το αποτέλεσμα των πρόσφατων «stress-test» της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας (ΕΒΑ), «στα οποία δεν διαπιστώθηκε οξεία κεφαλαιακή ανάγκη για την Deutsche Bank».

Το Κέντρο που διενήργησε τη μελέτη εξέτασε συνολικά 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, εφαρμόζοντας όμως τις αντίστοιχες μεθόδους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν σε περίπτωση νέας κρίσης», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ZEW, ενώ επισημαίνεται ότι, συνολικά το κεφαλαιακό κενό θα ανερχόταν σε 123 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο κενό αφορά μετά την Deutsche Bank, την Societe Generale με 13 δισεκατομμύρια και την BNP Paribas με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι ΗΠΑ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και έλαβαν τα μέτρα τους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα τους, ήδη το 2008. Στην Ευρώπη λείπει ακόμη η πολιτική βούληση», τονίζει ο κ. Στέφεν.

By