Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κίνδυνος να επιστρέψουν και αυτά που πήραν από τις λίστες

Από τα 919 εκατομμύρια ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα σε 1934 φορολογούμενους τα ονόματα των οποίων έχουν εμφανιστεί στις λίστες με τους φοροφυγάδες, έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα μόλις τα 107 εκατ. ευρώ. Και τι έγινε; Θα εισπραχθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα, λένε από την κυβέρνηση. Μόνο που αυτή η εκτίμηση δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο, ακόμη και από αυτά τα 107 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί τελικώς να επιστρέψει κιόλας αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος, δεν είναι άλλος από τις μαζικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους φορολογούμενους των… λιστών στα διοικητικά δικαστήρια με το επιχείρημα (εξαιρετικά βάσιμο κιόλας μετά την απόφαση του ΣτΕ) ότι έχουν παραγραφεί οι φορολογικές υποθέσεις πριν το 2011 και ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών δεν δικαιούται να καταλογίσει πρόστιμα για τις συγκεκριμένες χρονιές.

Τα στοιχεία που εστάλησαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν περιέχουν ανάλυση των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που έχουν βεβαιωθεί ανά οικονομική χρήση. Είναι όμως δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος, αφορά σε οικονομικά έτη προγενέστερα του 2012 τα οποία και έχουν παραγραφεί. Έτσι, όσοι εκ των 1934 φορολογούμενων κράτησαν ανοικτές τις υποθέσεις τους προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει. Πώς λοιπόν προκύπτει ο κίνδυνος της επιστροφής; Χρήματα έχουν καταβάλλει κατά κύριο λόγο όσοι ήθελαν μεν να προσφύγουν στα δικαστήρια αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν αν βεβαιωθούν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ (για ΦΠΑ) ή 100.000 ευρώ (για φόρο εισοδήματος). Για να παγώσουν τα ποινικά μέτρα, πρέπει να καταβληθεί το 50% του φόρου που βεβαιώνεται. Όσοι το έκαναν μπορούν να πάρουν τα χρήματα πίσω.

Η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή στην 5ετία έχει ρίξει ακόμη περισσότερο τους συντελεστές εισπραξιμότητας των προστίμων κατά το β’ εξάμηνο του 2017 ενώ αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Μετά τον Μάιο αν και βεβαιώθηκαν 320 εκατ. ευρώ, τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 19,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, από τον Μάιο και μετά το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει μόλις 1,14 εκατ. ευρώ (ή το 1,71% του ποσού που βεβαιώθηκε) ενώ αντίστοιχη ήταν η επίδοση και από τη λίστα των εμβασμάτων (σ.σ βεβαιώθηκαν 149,44 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,65 εκατ ευρώ).

By