Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοινή φορολογική δήλωση συζύγων: Πότε συμφέρει και πότε όχι

Η απόφαση του ΣτΕ που δίνει τη δυνατότητα χωριστής φορολογικής δήλωσης μπορεί να διευκολύνει ζευγάρια τα οποία θα αναγκάζονταν να προσφύγουν στη «λύση» του εικονικού διαζυγίου, ωστόσο κρύβει και παγίδες.

Το βασικό πλεονέκτημα πλέον είναι ότι με ειδική αίτηση, θα μπορεί να λαμβάνει επιστροφή φόρου όποιος από τους δύο συζύγους τη δικαιούται, χωρίς να συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου.

Επίσης, στην δυσάρεστη περίπτωση που πρέπει να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα επιβάλλονται μόνο στον σύζυγο που έχει το χρέος και όχι στον άλλο.

Η κοινή δήλωση είναι προτιμότερη αν ο ένας εμπίπτει σε τεκμήρια ή δεν μπορεί να πιάσει το αφορολόγητο όριο, οπότε και στις δύο περιπτώσεις καλύπτεται η διαφορά με τα εισοδήματα του άλλου.

Από την άλλη, οι πιο βασικές περιπτώσεις στις οποίες θα ήταν προτιμητέα η χωριστή δήλωση είναι οι εξής:

-Αν υπάρχει οφειλή πάνω από 500 ευρώ (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλή αυτής της τάξης ξεπερνούν τα 1,7 εκατ.) οπότε υπάρχει ο κίνδυνος για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών

-Στην περίπτωση που κάποιος έχει επιστροφή φόρου, ενώ το έτερον ήμισυ έχει χρέος, οπότε σε άλλη περίπτωση θα γινόταν συμψηφισμός.

-Επίσης, θα προτιμάται αν λόγω χρεών υπάρχει πρόβλημα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Με τη χωριστή δήλωση, ο σύζυγος που δεν έχει φορολογικές εκκρεμότητες, θα μπορεί να εκδώσει κανονικά ενημερότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By