Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κίνηση τακτικής ή μονομερής ενέργεια η κατάθεση δύο νομοσχεδίων;

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια η κατάθεση δύο νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό προ συμφωνίας

tsakalotos - katrougalos

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για τα δύο ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, το φορολογικό και ασφαλιστικό. Αυτό αποτελεί μία κίνηση τακτικής από την κυβέρνηση, η οποία ανεβάζει το θερμόμετρο με τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ «αν η κυβέρνηση τα έχει σπάσει με τους θεσμούς» ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά κάνοντας λόγο για πολύπλοκη και σύνθετη συζήτηση με τους δανειστές καθώς υπάρχουν πολλοί παίκτες οι οποίοι δεν συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται εκ του ασφαλούς, αφού, όπως τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσαν, αναμένουν και παραμένουν ανοιχτοί στις παρατηρήσεις των δανειστών επί των νομοσχεδίων πριν τη ψήφισή τους.

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης ήταν να διαμηνύσει κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου ότι δεν θα ξεπεράσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις:

Αφορολόγητο κάτω από το ισχύον (9.100 ευρώ) δεν θα φέρουμε, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί».

Η επιλογή αυτή πάντως, κατάθεσης των νομοσχεδίων, σε κάθε περίπτωση πριν υπάρξει συμφωνία, εκτός από μέσο πίεσης προς τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στοχεύει, ιδίως αναφορικά με το ασφαλιστικό, στο να υπάρξει επαρκής χρόνος και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να «είναι έτοιμο» με άλλα λόγια.

By