Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις στις Σκουριές κατά της εξόρυξης

Φρένο στην επένδυση της Eldorado Gold θέλουν να βάλουν κάτοικοι και εργαζόμενοι 

σκουριές μεταλλεία χαλκιδική χρυσός μεγάλη παναγιά παναγία δάσος οικολογική καταστροφή διαμαρτυρία

Να καθίσουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μην μπει φρένο στην επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, αλλά ταυτόχρονα να ληφθούν όλες εκείνες οι δράσεις, που θα εξασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος, κάλεσε, μέσω του ΑΜΠΕ, όλους όσοι αντιτίθενται στον εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλωρύχων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στη σημερινή κινητοποίηση, που γίνεται στο εργοτάξιο στις Σκουριές, βρίσκονται χιιάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία μαζί με τις οικογένειές τους και σημείωσε: «Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να μπλεχτούμε σε επεισόδια με κανέναν συμπολίτη μας».

«Δεν έχουμε πρόβλημα να κάνουμε διάλογο με τους εργαζομένους στα μεταλλεία, αλλά είναι αφελές να θεωρείται ότι το μέγεθος της μεταλλευτικής δραστηριότητας που επιχειρείται και γίνεται στην περιοχή, μπορεί να ελεγχθεί, ώστε να μην καταστραφεί ο φυσικός πλούτος» δήλωσε, από την πλευρά, στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα έναντια στην εξόρυξη χρυσού. Πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα νερά μας, λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αντίθετος με τη σημερινή κινητοποίηση εκείνων που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού. «Δεν έχουμε καμία δουλειά να μπλέξουμε σε καυγάδες και εντάσεις. Εντός των επόμενων ημερών αναμένουμε την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι. Σήμερα πραγματοποιούν την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και οφείλουμε να σεβαστούμε τον αγώνας τους, άσχετα εάν δεν συμφωνούμε και μάλιστα ούτε καν στο ελάχιστο».

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιούν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, απαιτώντας «την άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές και την απόσυρση όλων των κατηγοριών που βαραίνουν τους συναγωνιστές μας«. Υπογραμμίζεται ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ευχή να μην γίνουν επεισόδια και να μην υπάρξουν εντάσεις.

By