Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κυπριακά ΜΜΕ: Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου εντόπισε το Μπαρμπαρός

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ

barba

Μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει εντοπίσει το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος εντός του οικοπέδου 3 στο οποίο μπαινοβγαίνει παράνομα το τελευταίο δεκαήμερο και το οποίο ανήκει στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/ KOGAS.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι Sigma, έγκυρη πηγή αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Μπάρμπαρος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση.

Ειδικότερα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο χάρτης του χημικού μηχανικού Ηλία Κονοφάγου πρώην διευθυντή έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ακόμη, οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο οικόπεδο 3.

Η ανακοίνωση είχε γίνει μάλιστα στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, με τις δύο εταιρείες να τονίζουν στους μετόχους τους με νόημα πως η αγορά της Κύπρου είναι μικρή και κύριος αγοραστής των Κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.

Σημειώνεται ότι σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα τουρκική κυβερνητική αποστολή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

By