Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Κύπρος: Εντοπίστηκε κομμάτι από το Noratlas που καταρρίφθηκε το 1974

«Υπολογίζουμε ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και μετά θα αρχίσει η επιστημονική εξέταση των λειψάνων για να γίνει ταυτοποίηση και να αποδοθούν στους συγγενείς των καταδρομέων»

Noratlas 1

Το πρώτο κομμάτι από αεροσκάφος Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε κατά την τουρκική εισβολή από φίλια πυρά εντοπίστηκε στην εκσκαφή στο μνημείο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας», που άρχισε την περασμένη Δευτέρα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» για τον εντοπισμό του κομματιού του αεροσκάφους, είπε στο ΡΙΚ ότι η εξέλιξη ενισχύει τις ενδείξεις ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται κάτω από τον Τύμβο.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους και, κυρίως, των περίπου 19 καταδρομέων από την Ελλάδα.

«Αν όλα πάνε καλά, κατέληξε, καθώς είναι μια δύσκολη επιχείρηση και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε, υπολογίζουμε ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και μετά θα αρχίσει η επιστημονική εξέταση των λειψάνων για να γίνει ταυτοποίηση και να αποδοθούν στους συγγενείς των καταδρομέων».

Σημειώνεται ότι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ήταν «Επιχείρηση Νίκη».

Η προετοιμασία έγινε στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη και περιλάμβανε 20 αεροσκάφη Nord 2501D Noratlas και 10 αεροσκάφη C-47 Dakota. Ωστόσο, από λάθος της αεροάμυνας του αεροδρομίου Λευκωσίας έχασαν τη ζωή τους 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς, και τραυματίστηκαν 11 ακόμα καταδρομείς. Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α’Μοίρας καταδρομών 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν.

By