Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Κύπρος: Κίνδυνος διακοπής του προγράμματος στήριξης

Ενδέχεται να μην εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το ΔΝΤ

vouli kupros

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής της Κύπρου να αναστείλει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος στήριξης».

Την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ψήφισαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών και την καταψήφισε ο ΔΗΣΥ.

Τα κόμματα που ψήφισαν την αναστολή κατηγόρησαν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχέδιων για την αφερεγγυότητα.

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις θεωρείται από τους πιστωτές απαραίτητη για να μπορέσουν οι τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρεύσει. Συνολικά, το 50% των δανείων που υπάρχουν στην Κύπρο είναι μη εξυπηρετούμενα. Εξαιτίας της σημασίας της νομοθεσίας, οι πιστωτές είχαν θέσει την ψήφιση του νόμου ως όρο για εκταμίευση της δόσης.

Η δόση των 350 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά μετά τη σημερινή εξέλιξη το ΔΝΤ, που συνεδριάζει αύριο για το ζήτημα, ενδέχεται να μην εγκρίνει την εκταμίευση του δικού του μέρους της δόσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By